ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

02.06.2001 - Zaradi napake na raketi spodletel polet poskusnega letala X-43A
Novice

 


Edwards, ZDA

02.06.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 02.06.2001 ob 23:05

[Rev:1]

Z ameriškega vojaškega letalskega oporišča Edwards v Kaliforniji je danes zvečer vzletel bombnik B-52 ameriške vesoljske agencije NASA, ki je na predvideno območje nad Tihim oceanom ponesel raketo Hyper-X (predelana raketa vrste pegasus), na vrhu katere je bilo pritrjeno poskusno letalo brez posadke X-43A. Ob 22:44 po srednjeevropskem času je bombnik na višini 7.400 metrov odvrgel raketo Hyper-X s poskusnim letalom, ki sta bila pred tem pritrjena pod desnim krilom bombnika. Pet sekund zatem se je vžgal raketni motor in raketa z letalom X-43A bi morala poleteti na višino okrog 30.000 metrov nad morjem. Na tej višini naj bi se nato pri približno 7-kratni hitrosti zvoka (mach 7) letelo ločilo od rakete ter samostojno nadaljevalo polet. Vendar pa se je poskus končal neuspešno, saj je raketa Hyper-X izgubila nadzor nad poletom in jo je bilo zaradi tega potrebno uničiti.

Letalo X-43A bi moralo polet približno 10 sekund nadaljevati z lastnim poskusnim motorjem imenovanim "scramjet" vrste ramjet, v katerm izgoreva gorivo (v tem primeru vodik), ki je pomešano z zrakom pod pritiskom, ki ga motor zajema skozi široko odprtino na sprednjem delu letala. Celoten projekt, ki predvideva skupno tri poskusne polete v naslednjih 18 mesecih, bo Naso stal 185 milijonov dolarjev. Letalo X-43A, ki je dolgo vsega 3,7 metra, sta razvili Nasini raziskovalni središči Dryden in Langley, sodelovalo pa je tudi podjetje Micro Craft Inc. Raketo Hyper-X je izdelalo ameriško podjetje Orbital Science Corporation. Šlo je za predelano raketo vrste pegasus XL, ki je bila brez druge in tretje stopnje, manjkal pa je tudi zaščitni konus, saj je bil na vrhu tokrat na posebnem vmesniku pritrjen X-43A.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

X-43A in bombnik B-52

tabSD.gif (826 bytes)

.

Ilustracija Hyper-X z X-43A

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune