ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

05.06.2001 - Izstrelitev HESSIja preložili zaradi uničenja X-43A
Novice

 


Washington, ZDA

05.06.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 05.06.2001 ob 11:20

[Rev:0]

Strokovnjaki ameriške vesoljske agencije NASA so se odločili preložiti naslednjo izstrelitev ameriške rakete pegasus XL. Takšna odločitev je bila sprejeta zaradi nedavne neuspele izstrelitve predelane rakete pegasus, ki naj bi na prvi polet ponesla ameriško poskusno letalo X-43A. Izstrelitev ameriškega satelita HESSI (High Energy Solar Spectroscopic Imager) je preložena za najmanj 5 dni, in se tako ne bo zgodila pred 12. junijem. Približno 85 milijonov dolarjev vrednega satelita pa se že od začetka drži smola, saj so ga lansko leto med preizkušanjem poškodovali in ga je bilo potrebno popraviti. Izstrelitev HESSIja je bila sicer načrtovana že za lanski julij. Satelitova naloga bo opazovanje in fotografiranje Sonca.

Kot je znano je v soboto, 2. junija, prišlo do uničenja rakete in letala X-43A zaradi napačnega delovanja pegasusa. Na posntekih je namreč videti (glej sliko) kako iz zadnjega konca rakete, kjer se nahaja motor, odpade neznan delec, pegasus pa kmalu zatem zavije iz predvidene smeri poleta. Zaradi te napake so nadzorniki poleta prek radijske zveze poslali signal za uničenje rakete, katere ostanki so nato padli v Tiho ocean. Vzrok za nepravilno delovanje ameriškim strokovnjakom še ni znan.  Raketo s poskusnim letalom je na višino 7.400 metrov ponesel bombnik B-52. Raketo so nato odvrgli in polet na višino 30.000 metrov bi morala nadaljevati sama.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati   ali posredovati drugam.


Preberite si:

Pegasus XL s satelitom HESSI

tabSD.gif (826 bytes)

.

Izstrelitev Hyper-X / X-43A

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune