ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

08.06.2001 - Kosmos 3M v vesolje ponesel ruski vojaški satelit
Novice

 


Pleseck, Rusija

08.06.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 08.06.2001 ob 23:30

[Rev:1]

Na ruskem kozmodromu Pleseck, ki je najbolj severno vesoljsko izstrelišče na svetu, so danes zvečer, ob 18:12 po srednjeevropskem času, izstrelili rusko nosilno raketo kosmos 3M, ki je v vesolje ponesla ruski vojaški satelit z oznako Kosmos-2378. Predstavnik ruskih vojaških vesoljskih sil je sporočil, da je bila izstrelitev dvostopenjske rakete uspešna ter da je satelit dosegel predvideno orbito. Satelit obkroža Zemljo na višini med 1.023 in 981 kilometri, v orbiti z naklonom 82,9 stopinje glede na ekvator. Poznavalci menijo, da gre satelit vrste parus, kakršni sestavljajo komunikacijsko-navigacijski sistem Ciklon-B, ki ga uporablja ruska mornarica.

Izstrelitev omenjenega satelita je bila sicer načrtovana že za 27. april, vendar pa so jo preložili zaradi težav s sistemom za nadzor delovanja motorjev druge stopnje nosilne rakete. Po besedah vodje ruskih vesoljskih sil, general-polkovnika Anatolija Perminova, bodo v naslednjih mesecih v vesolje izstrelili še tri ruske vojaške satelite. Ruska televizija NTV je sporočila, da je bila današnja izstrelitev že 402. izstrelitev nosilne rakete vrste kosmos 3M, ki so jo izvedli na tem ruskem severnem kozmodromu.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Preberite si vesti:

Izstrelitev kosmosa 3M

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune