ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

12.06.2001 - Preložili prevoz raketoplana Atlantis na izstrelišče
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA

12.06.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 12.06.2001 ob 11:05

[Rev:0]

Strokovnjaki ameriške vesoljske agencije NASA so se odločili, da za nedoločen čas preložijo prevoz ameriškega vesoljskega raketoplana Atlantis na izstrelitveno ploščad 39A ameriškega vesoljskega izstrelišča Cape Canaveral na Floridi. Atlantis se trenutno nahaja v velikanski stavbi za pripravo raketoplanov, ki je znana tudi pod imenom VAB (Vehicle Assembly Building) in je del Kennedyjevega vesoljskega središča. Od te stavbe vodi do izstrelitvene ploščadi 39A dobrih 5,6 kilometrov dolga pot, po kateri raketoplan v pokončnem položaju prepeljejo s pomočjo velikanske transportne ploščadi na gosenicah. Premestitev Atlantisa na izstrelišče so strokovnjaki preložili zaradi nadaljujočih se težav s kanadsko mehanično roko Canadarm2.

Ta 17,6 metra dolga mehanična roka je pritrjena na zunanjosti ameriškega modula Destiny Mednarodne vesoljske postaje (MVP). Izstrelitev omenjenega raketoplana proti MVP je sicer še vedno načrtovana za 7. julij, kaj lahko pa se zgodi, da jo bodo znova preložili. Raketoplan bo na vesoljsko postajo namreč dostavil ameriško univerzalno zračno zaporo, ki pa jo na modul Unity lahko pritrdijo samo s pomočjo kanadske mehanične roke, z delovanjem katere pa je še vedno precej težav. V kolikor težav ne bodo odpravili v določenem času je možno, da se bodo pri NASI odločili za zamenjavo vrstnega reda izstrelitev naslednjih dveh raketoplanov. Tako bi avgusta letos na MVP poletel Discovery, Atlantis z zračno zaporo pa šele septembra.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Atlantis v zgradbi VAB

tabSD.gif (826 bytes)

.

VAB

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune