ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

13.06.2001 - Naslednji vesoljski turist iz Južnoafriške republike?
Novice

 


Moskva, Rusija

13.06.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 13.06.2001 ob 09:20

[Rev:0]

Minil je komaj dober mesec dni, odkar se je z Mednarodne vesoljske postaje vrnil prvi vesoljski turist Dennis Tito, in v ruskih ter drugih tujih medijih se že pojavlja ime morebitnega Titovega naslednika. Ruska televizija NTV je namreč poročala, da je Mark Shuttleworth, državljan Južnoafriške republike, že opravil potrebne zdravstvene preiskave v moskovskem Inštitutu za biomedicinske probleme (IMBP). Tiskovni predstavnik Shuttlewortha je potrdil, da je le-ta v Rusiji preživel dva tedna, vendar zaenkrat še ni podpisal nobene pogodbe. Predstavnik je še dejal, da bo naslednji ruski sojuz TM na vesoljsko postajo poletel oktobra letos, Shuttleworth pa da bi se tega vesoljskega izleta z veseljem udeležil.

Mark Shuttleworth je svoje večmilijonsko premoženje ustvaril kot ustanovitelj družbe Thawte, ki se ukvarja z informacijsko tehnologijo. Cena za takšne vesoljske počitnice je znana - Rusi zahtevajo okrog 20 milijonov ameriških dolarjev, kolikor je za svoj 8-dnevni polet v vesolje odštel prvi vesoljski turist, ameriški milijonar Dennis Tito. Južnoafričan pa ni edini, ki se zanima za turistični polet v vesolje. Za polet enega izmed svojih varovancev se naj bi namreč potegovalo celo rusko ministrstvo za kulturo. V omenjenem inštitutu je potrebne preiskave opravilo še nekaj drugih morebitnih vesoljskih popotnikov, katerih imena pa predstavniki IMBP ne želijo razkriti. Znano je, da si v vesolje želi poleteti tudi filmski režiser James Cameron.

Rusija je mednarodnim partnerjem, ki sodelujejo pri projektu Mednarodna vesoljska postaja sicer obljubila, da takšnih turističnih vesoljskih poletov ne bo izvajala, dokler ne sprejmejo sporazuma o skupnih merilih za polete amaterskih vesoljcev. Takšen sporazum naj bi sprejeli še letos. Sergej Gorbunov, predstavnik ruske vesoljske agencije Rosaviakosmos, je sicer pred mesecem dni trdil, da najmanj naslednji dve leti na MVP ne bo vesoljskih turistov. Po njegovih besedah so vsi sedeži v ruskem vesoljskem plovilu sojuz TM že rezervirani za ruske in druge poklicne vesoljce.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Mark Shuttleworth

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune