ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

19.06.2001 - Z ameriškim atlasom izstrelili telekomunikacijski satelit
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA

19.06.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 19.06.2001 ob 06:45

[Rev:0]

Na ameriškem vesoljskem izstrelišču Cape Canaveral na Floridi so danes zjutraj, ob 06:41 po srednjeevropskem času, na izstrelitveni ploščadi 36B izstrelili ameriško nosilno raketo atlas 2A z dodatno raketno stopnjo Centaur. Raketa je v vesolje ponesla telekomunikacijski satelit ICO F-2 družbe New ICO, ki ima sedež v Londonu. Približno 2.700 kilogramov težak satelit je prvi izmed načrtovanih 12 satelitov, ki bodo sestavljali "ozvezdje" ICO. Na satelitu se nahajata dve anteni, ki bosta omogočali prenos zvoka in podatkov ter tudi brezžični dostop do interneta. Več C- in S-band transponderjev s skupno močjo 5.100 vatov bo med drugim omogočalo hkraten prenos 4.500 telefonskih klicev prek satelita.

Raketa atlas je satelit ponesla v orbito z višino 10.390 kilometrov nad površjem Zemlje, ki je nagnjena za 45 stopinj glede na ekvator. Družba ICO je svoj prvi satelit ICO F-1 nameravala utiriti že marca 2000, vendar pa rusko-ukrajinska nosilna raketa zenit 3SL, ki so jo izstrelili iz plavajoče ploščadi Sea Launch, ni delovala pravilno in je bila zato skupaj s satelitom uničena. Pričetek trženja storitev satelitskega sistema ICO je predvideno za začetek leta 2003. Nosilno raketo atlas 2AS izdeluje ameriško podjetje Lockheed Martin, trži pa jo International Launch Services (ILS). Satelit ICO F-2 je izdelalo podjetje Boeing Satellite Systems, ki bo za družbo ICO naredilo skupno 15 takšnih telekomunikacijskih satelitov.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Preberite si:

Foto: arhiv vesolje.net

Izstrelitev atlasa 2AS

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune