ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

24.06.2001 - Ameriški raketoplan Atlantis že na izstrelišču
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA

24.06.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 24.06.2001 ob 11:40

[Rev:0]

Ameriški vesoljski raketoplan Atlantis so ta četrtek končno prepeljali iz stavbe VAB (Vehicle Assembly Building), kjer raketoplan združijo z zunanjim rezervoarjem za gorivo in štartnima raketama, na izstrelitveno ploščad 39B na ameriškem vesoljskem izstrelišču Cape Canaveral na Floridi. Atlantis so na izstrelišče prepeljali s pomočjo velikanske transportne ploščadi na gosenicah, ki je za dobrih 5,6 kilometrov dolgo pot potrebovala približno 8 ur. Kot vse kaže bodo tako vendarle stekle priprave za izstrelitev ameriškega raketoplana, ki je trenutno predvidena za 12. julij. Po prvotnih načrtih naj bi Atlantis proti Mednarodni vesoljski postaji (MVP) sicer poletel že 12. junija, vendar so izstrelitev preložili zaradi težav na MVP.

Ameriški strokovnjaki po več opravljenih preizkusih verjamejo, da nova kanadska mehanična roka Canadarm2, ki so jo na vesoljsko postajo pripeljali med zadnjo odpravo raketoplana, sedaj deluje normalno. Mehanična roka namreč že vse od začetka ni delovala pravilno in se je večkrat iz neznanih razlogov med delovanjem ustavila. Med zadnjim preizkušanjem je roka nenadzorovano udarila po zunanjosti ameriškega modula Destiny na MVP. Ameriška ladijska inženirja James Voss in Susan Helms, ki poleg ruskega poveljnika Jurija Usačova bivata na vesoljski postaji, sta pred nekaj dnevi zopet preizkusila mehanično roko, ki pa je preizkus tokrat opravila brez težav.

Petčlanska ameriška posadka raketoplana Atlantis (odprava STS-104), pod poveljstvom Stevena Lindseya, bo na Mednarodno vesoljsko postajo pripeljala ameriško univerzalno zračno zaporo, ki pa jo na zunanjost modula Unity lahko pritrdijo le s pomočjo kanadske mehanične roke Canadarm2. Ker le-ta sedaj deluje normalno so se strokovnjaki odločili, da bo Atlantis s 164 milijonov dolarjev vredno zračno zaporo vendarle poletel na MVP še julija letos.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Atlantis na transportni ploščadi

tabSD.gif (826 bytes)

.

Helmsova v modulu Destiny

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune