ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

02.07.2001 - Na izstrelitveno ploščad pripeljali še raketoplan Discovery
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA

02.07.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 02.07.2001 ob 21:35

[Rev:0]

Na ameriškem vesoljskem izstrelišču Cape Canaveral na Floridi so iz stavbe VAB (Vehicle Assembly Building), ki je del Kennedyjevega vesoljskega središča, na izstrelitveno ploščad 39A prepeljali ameriški raketoplan Discovery. Iz VABa, ki je od izstrelišča oddaljen približno 5,6 kilometra, so raketoplan prepeljali na vrhu velikanske transportne ploščadi na gosenicah. Kot so sporočili iz Kennedyjevega vesoljskega središča, se je Discovery danes pridružil raketoplanu Atlantis, ki na izstrelitveni ploščadi 39B stoji že od 24. junija. Obe ploščadi, ki so ju zgradili pred več kot tridesetimi leti za potrebe lunarnega programa Apollo, sedaj pa ju uporabljajo za izstreljevanje raketoplanov, sta med seboj oddaljeni 2,4 kilometra.

Da se na obeh ploščadih hkrati nahajata raketoplana, se je do sedaj zgodilo le 16-krat v 20 letni zgodovini poletov ameriških vesoljskih raketoplanov. Raketoplan Atlantis (odprava STS-104) bo v vesolje poletel predvidoma 12. julija, ko bo na Mednarodno vesoljsko postajo (MVP) ponesel ameriško univerzalno zračno zaporo. Izstrelitev Discoveryja (odprava STS-105) pa je zaenkrat predvidena za 5. avgust, lahko pa se zgodi, da jo bodo preložili za nekaj dni, na 9. avgust. Discovery bo na MVP ponesel tretjo glavno posadko (MVP-3), ki bo zamenjala drugo glavno posadko (MVP-2), ki na vesoljski postaji prebiva od marca letos.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Foto: arhiv VESOLJE.NET

Raketoplana na izstrelišču

tabSD.gif (826 bytes)

.

Atlantis na transportni ploščadi

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune