ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

12.07.2001 - Atlantis z novim modulom poletel proti vesoljski postaji
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA

12.07.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 12.07.2001 ob 11:05

[Rev:0]

Na ameriškem vesoljskem izstrelišču Cape Canaveral so iz ploščadi 39B danes dopoldan, ob 11:04 po srednjeevropskem času, uspešno izstrelili ameriški vesoljski raketoplan Atlantis s petčlansko ameriško posadko, ki ji poveljuje astronavt Steven Lindsey. Atlantis bo med odpravo STS-104 na vesoljsko postajo dostavil 6.064 kilogramov težko ameriško univerzalno zračno zaporo Quest in pa štiri zunanje rezervoarje s kisikom in dušikom. Skupna vrednost omenjenega tovora znaša 164 milijonov ameriških dolarjev. Atlantis je tokrat prvič poletel tudi z novim, varnješim glavnim raketnim motorjem Block II. Med predvidoma 11-dnevno odpravo bosta člana posadke raketoplana opravila tri vesoljske sprehode: dva iz raketoplana in enega iz nove zračne zapore Quest.

Izstrelitev Atlantisa je bila večkrat preložena zaradi težav s kanadsko mehanično roko Canadarm2, ki je pritrjena na zunanjosti modula Destiny na MVP. Strokovnjakom je težave vendarle uspelo odpraviti in vesoljci v notranjosti MVP bodo z njeno pomočjo lahko na modul Unity priključili Quest. Zračna zapora bo vesoljcem omogočala izhod iz vesoljske postaje v ameriških in ruskih vesoljskih skafandrih. Združitev Atlantisa z MVP je predvidena za 14. julij. Ravno na današnji dan pred letom dni pa so iz ruskega kozmodroma Bajkonur v Kazahstanu izstrelili nosilno raketo proton, ki je v vesolje ponesla ruski servisni modul Zvezda. S tem je bil omogočen začetek bivanja glavnih posadk na Mednarodni vesoljski postaji.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Atlantis pred izstrelitvijo

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune