ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

13.07.2001 - Ariane 5 neuspešno utirila dva telekomunikacijska satelita
Novice

 


Kourou, Fr. Gvajana

13.07.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Dopolnjeno: 13.07.2001 ob 11:00

[Rev:1]

Zaradi napake v delovanju zadnje raketne stopnje (EPS) evropske nosilne rakete ariane 5, se oba satelita, ki naj bi ju raketa ponesla v prehodno orbito z najvišjo višino 35.853 km in najnižjo 858 km, nahajat v napačni orbiti z najnižjo višino 592 km in najvišjo 17.528 km. Satelita sta se tako dobre pol ure po izstrelitvi namesto v orbiti z naklonom 2° nahajal v orbiti z naklonom 2,9° glede na ekvator, je na novinarski konferenci še sporočil direktor družbe Arianespace Jean-Marie Luton. Podrobnejši podatki o vzroku za neuspešno utirjenje evropskega in japonskega satelita še niso znani, družba Arianespace pa je že pričela s podrobno raziskavo. Ali bo satelita možno v pravilno orbito utiriti s pomočjo njunih lastnih raketnih motorjev, še ni znano. Več možnosti za uspeh v takšni reševalni akciji ima evropski Artemis, ki ima dva raketna motorja; japonski satelit BSAT-2b ima namreč samo enega, pa še tega lahko vžgejo le enkrat.


Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 13.07.2001 ob 00:00

Na evropskem vesoljskem izstrelišču Kourou v Francoski Gvajani je družba Arianespace včeraj ponoči, ob 23:58 po srednjeevropskem času, na izstrelitveni ploščadi ELA-3 izstrelila težko evropsko nosilno raketo ariane 5, ki je v vesolje ponesla 2 geostacionarna telekomunikacijska satelita. Današnja izstrelitev je deseta izstrelitev nosilne rakete vrste ariane 5 in nosi oznako Flight 142, so sporočili iz Arianespace. Evropski telekomunikacijski satelit Artemis (Advanced Data Relay and Technology Mission), ki je ob izstrelitvi tehtal 3.105 kilogramov, je za evropsko vesoljsko agencijo ESA izdelala družba Alenia Spazio. Artemis prek iztegnjenih plošč s sončnimi celicami meri slabih 25 metrov, v vesolju pa bo deloval predvidoma 10 let.

Poleg omogočanja satelitske mobilne telekomunikacije bo Artemis oddajal tudi signal evropskega sistema Egnos za izboljšanje satelitske navigacije. Na vrhu rakete pod vmesnikom Sylda 5, nad katerim je evropski satelit, pa se nahaja še japonski telekomunikacijski satelit BSAT-2b s težo 1.298 kilogramov. Gre za četrti satelit iz te serije, ki ga je za japonsko družbo Broadcasting Satellite System Corporation (B-SAT) izdelala ameriška družba Orbital Sciences. Satelit prek iztegnjenih plošč s sončnimi celicami meri 15,7 metra. S štirimi Ku-band transponderji bo v geostacionarni orbiti, na 110° vzhodno nad ekvatorjem, predvidoma 10 let skrbel za prenos televizijskih programov.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Ariane 5 na izstrelišču

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune