ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

14.07.2001 - Na Počku razneslo veliko raketo
Novice

 


Poček, Slovenija

14.07.2001

VTA-VK

Piše Vojko Kogej, Vesoljska tiskovna agencija VTA
Objavljeno: 14.07.2001 ob 23:55

[Rev:0]

Modelarsko padalsko društvo Challenger (MPD Challenger) je na vojaškem poligonu Poček pri Postojni ob 16.46 po srednjeevropskem času poskusilo izstreliti pet metrov in pol dolgo in 310 kilogramov težko raketo Astro 1, v katero je bilo vgrajenih pet motorjev na cink in žveplo; en glavni in štirje pomožni motorji. Izstrelitev je spodletela, ker je vse ali večino motorjev razneslo, raketa pa je padla z izstrelitvene rampe. 

Pod raketo je še naprej tlelo in dve minuti in pol po nameravanem vzletu se je vžgalo gorivo glavnega motorja, ki mu je odpadla šoba. Motor iz kovine je nenadzorovano poletel do višine kakih dvesto metrov in padel na bližnji hrib, na srečo ne med gledalce. Pri tem ni bil nihče ranjen. Predsednik MPD Challenger Matic Križaj, ki mu je bilo prvotno ime Dejan Lindič, na vprašanje Vesoljske tiskovne agencije VTA tik pred nameravano izstrelitvijo ni želel ali znal oceniti kolikšne so možnosti za uspeh izstrelitve. Strokovno pomoč pri raketnih motorjih in gorivu je nudilo celjsko društvo raketarjev oziroma njegov predsednik Aleksander Kerstein. 

Gre za najdaljšo in najtežjo amatersko raketo, ki so jo kdaj poskusili izstreliti na območju Slovenije, a še večja slovenska raketa, tristopenjska Vega III C, je bila izstreljena leta 1967 na Fruški gori v Srbiji. Po besedah Kersteina je dosegla višino 28 kilometrov.  

DMP Challenger je pred nekaj dnevi za danes napovedal "zelo spektakularno izstrelitev, ki bo pomenila prelomnico v razvoju amaterske raketne tehnike v Sloveniji" in v napovedi izstrelitve trdil, da gre za "največjo slovensko raketo". Po besedah članov MPD Challenger pred izstrelitvijo bi morala raketa poleteti 2500 ali 3000 metrov visoko, opremljena pa je bila tudi s padalom. Astro 1 so izdelovali dva ali tri mesece. Načrt sta finančno podprla Mobitel in Pop TV, po drugih virih pa tudi Slovenska vesoljska agencija (SVA) v nastajanju. Za izdelavo rakete iz lesa in kartona, kovinskih motorjev in rampe so domnevno porabili tri milijone tolarjev.

Vest je objavljena s pisnim dovoljenjem Vesoljske tiskovne agencoje VTA in jo je prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Slika: RTV Slovenija

Eksplozija rakete Astro 1

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune