ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

16.07.2001 - Vesoljci otvorili novi ameriki modul Quest
Novice

 


Houston, ZDA

16.07.2001

CV-SZ

Pie Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 16.07.2001 ob 17:50

[Rev:1]

Po zakljuku verajnjega prvega vesoljskega sprehoda med odpravo STS-104, sta se posadki amerikega vesoljskega raketoplana Atlantis in Mednarodne vesoljske postaje (MVP) znova sreali. Loputo na desni strani modula Unity, ki vodi v novo ameriko zrano zaporo Quest, ki so jo na vesoljsko postajo prikljuili veraj, sta skupaj odprla poveljnik MVP Jurij Usaov in poveljnik raketoplana Steven Lindsey. Skupaj sta tudi slavnostno prerezala trak na katerem je bilo zapisano ime novega modula (glej prvo sliko). Takoj po odprtju lopute so vesoljci vstopili v iri del modula, kjer so zaeli vklapljati razline sisteme. Modul je namre sestavljen iz dveh odsekov: v irem je prostor za opremo, drugi, oji in dalji, pa je dejansko zrana zapora, skozi katero bodo vesoljci odli na vesoljske sprehode.

Danes zjutraj po naem asu pa je vesoljce med delom presenetil alarm, ki je opozoril na nepravilnost v delovanju novega modula. Ladijski inenir James Voss je opazil, da ena izmed cevi hladilnega sistema v modulu pua. Iz cevi je izteklo priblino pol litra vode, ki pa so jo vesoljci hitro popivnali z brisaami. Nato so namestili ustrezne ventile in novo zrano zaporo povezali s sistemi v modulu Unity in preostankom vesoljske postaje. Teav s puanjem sicer e niso dokonno odpravili. Voss in ladijska inenirka Susan Helms sta preizkusila tudi delovanje sistema za radijsko zvezo v 164 miljonov dolarjev vrednem Questu. Z nadzorniki v amerikem vesoljskem srediu v Houstonu sta se namre pogovarjala s pomojo mikrofona v amerikem vesoljskem skafandru EMU.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Poveljnika pri vhodu v Quest

tabSD.gif (826 bytes)

.

Posadka STS-104 v Destinyju

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja
28.4.2019 16:48


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune