ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 



Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

20.07.2001 - Iz podmornice izstrelili Kosmos-1 s sončnim jadrom
Novice

 


Severomorsk, Rusija

20.07.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 20.07.2001 ob 08:05

[Rev:2]

Iz ruske vojaške jedrske podmornice Borisoglebsk (vrste kalamar/delta II), ki je izplula iz pomorskega oporišča Severomorsk, so danes zjutraj, ob 02:31 po srednjeevropskem času, izstrelili predelano balistično raketo RSM-50 (SS-N-18) z imenom volna. Med izstrelitvijo je podmornica plula 60 metrov pod gladino Barentsovega morja. Volna ja na podorbitalni polet ponesla 40-kilogramsko rusko-ameriško poskusno sondo Kosmos-1 (Cosmos-1), ki je v vesolju razvila dvodelno sončno jadro (glej ilustracijo). Šlo je za polet z dvema ciljema: prvi je preizkus sončnega jadra iz tanke folije, drugi pa preizkus napihljivega sistema za vračanje sonde skozi Zemljino ozračje.

Pred vrnitvijo se je Kosmos-1 s sončnimi jadri namreč ločil od napihljivega pristajalnega odseka, ki je pristal na ruskem vojaškem poligonu na Kamčatki. Celoten poskus je trajal predvidoma pol ure, strokovnjaki pa še niso zaznali signalov pristajalnega odseka po vrnitvi na Zemljo. Vesoljsko plovilo je izdelel ruski vesoljski center Babakin v sodelovanju z društvom International Planetary Society, ki je projektu zagotovilo finančno podporo. Izstrelitev rakete je bila sicer preložena za nedoločen čas zaradi poškodb, ki so nastale 9. aprila letos med preizkušanjem Kosmosa-1.

Ruski strokovnjaki pa so sondo popravili in danes je lahko opravila poskusni polet, med katerim je dosegla najvišjo višino predvidoma 411 kilometrov. Kasnejša vesoljska plovila s sončnim jadrom bodo za svoje potovanje po vesolju uporabljala svetlobo s Sonca, ki se bo odbila od njihovih jader. Center Babakin v sodelovanju z omenjenim društvom že pripravlja popolnejšo različico takšne vesoljske sonde, ki bo imela 8-delno sončno jadro in naj bi v vesolju delovala tri mesece. Tudi to sondo bodo še letos izstrelili iz ruske vojaške podmornice vrste kalamar.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Preberite si:

Nalaganje Volne v podmornico

tabSD.gif (826 bytes)

.

Ilustracija Kosmosa-1

tabSD.gif (826 bytes)



Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 



Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune