ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

22.07.2001 - Neuspešen zaključek poleta Kosmosa-1 s sončnim jadrom
Novice

 


Moskva, Rusija

22.07.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 22.07.2001 ob 11:50

[Rev:1]

Društvo The Planetary Society je sporočilo prve ugotovitve ruskih strokovnjakov, ki so analizirali telemetrijske podatke, ki jih je med poletom oddajala raketa volna. Sonda Kosmos-1 (Cosmos-1) in napihljiv pristajalni odsek telemetrijskih podatkov namreč nista oddajala. Izstrelitev rakete iz ruske vojaške jedrske podmornice Borisoglebsk, ki je plula pod gladino Barentsovega morja, je bila uspešna. Kot vse kaže pa se zadnja raketna stopnja ni ločila od sonde, kot je bilo predvideno. Raketna stopnja je zato skupaj s sondo strmoglavila na ruski vojaški poligon na Kamčatki.

Ekipe na terenu še niso odkrile morebitnih ostankov najbrž uničene sonde, kjer sta se nahajali tudi dve kameri, ki bi sicer morali posneti razvitje dvodelnega sončnega jadra na Kosmosu-1. Na Kamčatki je sondo pričakovala ekipa ruskih strokovnjakov iz vesoljskega centra Babakin, inštituta za vesoljske raziskave IKI in centra KB Makejev, ki izdeluje raketo volna. Predstavniki The Planetary Socitey, ki je poskusni polet sonde Kosmos-1 finančno podprlo, upajo, da bodo v sodelovanju s centrom Babakin še pred koncem tega leta lahko izstrelili popolnejšo različico sonde in sicer z 8-delnim sončnim jadrom.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Preberite si:

Ilustracija Kosmosa-1

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune