ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

27.07.2001 - Rusija partnerje obvestila o naslednjem vesoljskem turistu
Novice

 


Moskva, Rusija

27.07.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 27.07.2001 ob 21:55

[Rev:1]

Po nekaterih podatkih je Mark Shuttleworth, 27-letni državljan Južnoafriške republike, v Centru za priprave kozmonavtov Jurij A. Gagarin v Zvezdnem mestecu pri Moskvi, pred kratkim začel s pripravami za polet na ruski vesoljski ladji. Ruska vesoljska agencija Rosaviakosmos je ameriški vesoljski agenciji NASA namreč že poslala pismo, v katerem partnerje pri projektu Mednarodna vesoljska postaja (MVP) obvešča, da se bo Shuttleworth predvidoma udeležil poleta tretje ruske obiskovalne posadke, je povedal Tommy Halloway (NASA). Z ruskim poveljnikom in predvidoma evropskim vesoljcem Vittorijem naj bi Shuttleworth, v vesoljski ladji sojuz TM, aprila naslednje leto poletel na vesoljsko postajo. Na Zemljo bi se vesoljci vrnili v sojuzu, ki ga bo na MVP oktobra letos dostavila druga ruska obiskovalna posadka.

Južnoafričan mora pred tem opraviti vse potrebne zdravstvene preiskave in uspešno zaključiti zahtevne priprave za vesoljski polet. Za takšen "izlet" bo Rusom odštel okoli 20 milijonov dolarjev. Toliko je za polet v vesolje plačal tudi Američan Dennis Tito, ki je s prvo rusko obiskovalno posadko aprila letos poletel na Mednarodno vesoljsko postajo. Partnerji, ki sodelujejo pri gradnji MVP, sicer še vedno niso sprejeli sporazuma o takšnih komercialnih poletih na vesoljsko postajo. Znano je namreč, da sta NASA in evropska vesoljska agencija ESA, ostro nasprotovali poletu Dennisa Tita. Rusi so ga kljub temu poslali na MVP, hkrati pa obljubili, da bodo za prihodnje vesoljske turiste skupaj z Američani določili merila za takšne polete v vesolje.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Mark Shuttleworth

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune