ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

03.08.2001 - Danes ponoven poskus izstrelitve delte 2
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA

03.08.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 03.08.2001 ob 13:35

[Rev:0]

Na ameriškem vesoljskem izstrelišču Cape Canaveral na Floridi bodo danes zvečer znova poskušali izstreliti ameriško nosilno raketo delta 2 z ameriško samodejno vesoljsko sondo Genesis. Izstrelitev so zaradi slabega vremena, ki je napovedano tudi za danes, sicer že večkrat preložili. Tristopenjska delta 2, ki jo je izdelala družba Boeing, ima okoli prve stopnje pritrjene še tri štartne rakete na trdno gorivo. Sondo Genesis je za ameriško vesoljsko agencijo NASA izdelala družba Lockheed Martin Astronautics, ki jo bo skupaj z Laboratorijem za reaktivni pogon (JPL) tudi upravljala.

Sonda z maso 636 kilogramov, v kar je vštetih tudi 142 kg goriva, je vredna 164 milijonov dolarjev, za njeno upravljanje med odpravo pa bo porabljenih še dodatnih 45 milijonov. Razpon preko plošč s sončnimi celicami znaša 6,8 metra, sonda pa sicer meri približno 2 x 2 metra. Na njej je tudi kapsula za vrnitev vzorcev s premerom 1,5 metra. Glavna naloga sonde Genesis je namreč zbiranje vzorcev Sončevega vetra in varna vrnitev le-teh na Zemljo.

Sončev veter je sestavljen iz delcev Sončeve korone, ki zaradi visoke temperature dosežejo tolikšne hitrosti, da ubežijo privlačnosti naše zvezde. Blizu Zemlje njegova hitrost znaša približno 400 km/s, gostota pa okoli 5 delcev (protonov in elektronov) na kubični centimeter. Genesis bo vzorce zbiral v orbiti okoli Langrangeove točke 1 (L1, približno 1,5 milijona km od Zemlje proti Soncu), kamor bo prispel novembra letos (glej skico). Med odpravo bo sonda točko L1 obkrožila petkrat.

Na krovu sonde Genesis so štiri znanstvene naprave za preučevanje Sončevega vetra. Med njimi so tudi trije mrežasti zbiralniki, v katere se bo ulovilo predvidoma 10-20 mikrogramov delcev Sončevega vetra. Ti zbiralniki so izdelani iz različnih snovi, med drugim tudi iz zlata, silikona in safirja. Kapsula z zbranimi vzorci se bo septembra 2004 vrnila na Zemljo. S pomočjo padala bo kapsula upočasnila padanje proti površju, tako da jo bodo še v zraku lahko ulovili s pomočjo helikopterja.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Preberite si:

Delta 2 na izstrelišču

tabSD.gif (826 bytes)

.

Ilustracija sonde Genesis

tabSD.gif (826 bytes)

.

Klikni za večjo sliko..

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune