ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

10.08.2001 - Discovery na vesoljsko postajo ponesel tretjo glavno posadko
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA

10.08.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 10.08.2001 ob 23:15

[Rev:1]

Na ameriškem vesoljskem izstrelišču Cape Canaveral na Floridi so danes ponoči, ob 23:10 po srednjeevropskem času, na ploščadi 39A uspešno izstrelili ameriški vesoljski raketoplan Discovery s sedemčlansko ameriško-rusko posadko. Zaradi bojazni pred poslabšanjem vremenskih razmer so raketoplan izstrelili pet minut prej kot je bilo načrtovano. Posadka Discoveryja se bo med odpravo STS-105 združila z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP), na katero bo pripeljala tretjo glavno posadko (MVP-3), ki jo sestavljajo ameriški poveljnik Culbertson, ruski pilot Dežurov in ruski ladijski inženir Tjurin. V tovornem odseku raketoplana je tudi italijanski tovorni modul (MPLM) Leonardo, ki ga bodo začasno priključili na modul Unity na vesoljski postaji.

V Leonardu so shranjeni premični predalniki za ameriški raziskovalni modul Destiny in druga oprema ter zaloge za posadko na vesoljski postaji. Poleg tega pa bodo na MVP  dostavili tudi montažno kajuto, v kateri bo v modulu Destiny spal tretji član posadke vesoljske postaje. Med odpravo STS-105 bosta ameriška astronavta Barry in Forrester opravila tudi dva vesoljska sprehoda, med katerima bosta na zunanjost MVP pritrdila različno opremo. Raketoplan se bo na Zemljo vrnil skupaj z izpraznjenim tovornim modulom, na spodnji palubi raketoplana pa bodo nazaj grede tudi člani druge glavne posadke na Mednarodni vesoljski postaji (MVP-2), ki jo sestavljajo ruski poveljnik Usačov ter ameriška ladijska inženirja Voss in Helms.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Izstrelitev Discoveryja

tabSD.gif (826 bytes)

.

Discovery na izstrelišču

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune