ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

23.08.2001 - Ruska tovorna ladja združena z modulom Zvezda
Novice

 


Koroljov, Rusija

23.08.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 23.08.2001 ob 11:55

[Rev:1]

Z ruskim servisnim modulom Zvezda na Mednarodni vesoljski postaji (MVP) se je danes dopoldan, ob 11:51 po srednjeevropskem času, uspešno samodejno združila peta ruska tovorna vesoljska ladja Progres M-45, ki so jo na kozmodromu Bajkonur izstrelili pred dvema dnevoma. Tovorna ladja se je združila s spajalnim mehanizmom na zadnjem koncu Zvezde, s katerim je bila še včeraj zjutraj združena tovorna ladja Progres M1-6. Ruski strokovnjaki iz Centra za nadzor poletov (CUP) v Koroljovu so Progresu M1-6 včeraj poslali ukaz za ločitev od vesoljske postaje. Tovorna ladja, ki so jo vesoljci napolnili z odpadki, je nato ob 11:51 istega dne zgorela v atmosferi.

Današnjo združitev Progresa M-45 so nadzorovali člani tretje glavne posadke na MVP (MVP-3), ki jo sestavljajo poveljnik Culbertson, pilot Dežurov in ladijski inženir Tjurin. Dežurov je bil ves čas pripravljen na ročno posredovanje pri združitvi s pomočjo sistema za daljinsko vodenje TORU. Vendar pa je sistem Kurs, ki je na krovu progresa,  poskrbel za uspešno samodejno združitev tovorne ladje, ki je na vesoljsko postajo dostavila zaloge hrane (581 kg), vodo (210 kg), zrak (41 kg), gorivo (več kot 890 kg) in druge pripomočke, med katerimi je za približno 182 kilogramov znanstvenih naprav. Skupaj z gorivom se na tovorni ladji nahaja 2.561 kg tovora.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Pogled na MVP

tabSD.gif (826 bytes)

.

Spajalni mehanizem na Zvezdi

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune