ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

24.08.2001 - Proton K v vesolje ponesel ruski vojaški satelit
Novice

 


Bajkonur, Kazahstan

24.08.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 24.08.2001 ob 23:40

[Rev:1]

Na ruskem kozmodromu Bajkonur v Kazahstanu, natančneje na izstrelitveni ploščadi št. 81, so danes ponoči, ob 22:35 po srednjeevropskem času, uspešno izstrelili težko rusko nosilno raketo proton K, ki je v vesolje ponesla ruski vojaški satelit z oznako Kosmos 2379. Izstrelitev so sicer nameravali izvesti že včeraj, vendar so jo zaradi tehničnih razlogov preložili na danes. Zahodni opazovalci menijo, da je bil glavni tovor rakete vojaški satelit za daljinsko zaznavanje vrste arkon-1 (po nekaterih podatkih arkon-2). Ruska stran o vrsti satelita namreč molči.

Rusko ministrstvo za obrambo ga bo uporabljalo za natančno opazovanje določenih območij na Zemlji. Sestavni del satelita, ki ima maso okoli 6.000 kilogramov, je teleskop z goriščno razdaljo 27 metrov, katerega sliko v vidni in infra-rdeči svetlobi digitalizirajo s senzorji CCD. Ločljivost posnetkov površja, ki so v obliki pasov širine približno 30 km, znaša med 2 in 5 metri. Za izstrelitev rakete so poskrbele vesoljske sile, ki so jih v rusko vojsko ponovno uvedli junija letos. Predstavnik le-teh je sporočil, da se je 10 minut po izstrelitvi satelit že nahajal v pravilni prehodni orbiti.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Preberite si:

Izstrelitev protona K

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune