ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

29.08.2001 - Japonci izstrelili posodobljeno nosilno raketo H-IIA
Novice

 


Tanegašima, Japonska

29.08.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 29.08.2001 ob 09:05

[Rev:0]

Na japonskem vesoljskem izstrelišču Tanegašima, ki leži 1.000 km jugozahodno od Tokia, so danes zjutraj, ob 09:00 po srednjeevropskem času, prvič izstrelili japonsko nosilno raketo H-IIA. Gre za posodobljeno različico rakete H-2, ki jo nameravajo Japonci na trgu ponuditi kot relativno poceni in zanesljivo nosilno raketo za utirjanje do 4 tone težkih geostacionarnih satelitov. Posodobitve med drugim vključujejo izboljšanje izdelave rezervoarjev za gorivo in raketnih motorjev, znižanje stroškov izdelave nekaterih delov, nadgradnjo elektronskega sistema za samodejni nadzor delovanja rakete idr.

Pod zaščitnim konusom na vrhu nosilne rakete se tokrat ne nahaja pravi satelit, ampak modul VEP-2 (Vehicle Evaluation Payload-2) s senzorji, ki beležijo različne podatke, kot so moč tresenja in temperatura, med poletom rakete. Modul se po prihodu v prehodno orbito ne bo ločil od druge stopnje H-IIA. Od leta 1994 so raketo H-II izstrelili sedemkrat, od tega sta bili zadnji dve izstrelitvi neuspešni. H-IIA, naslednjica omenjene rakete, je prav tako dvostopenjska raketa, ki ima okoli prve stopnje nameščeni še dve štratni raketi na trdno gorivo.

V prihodnosti so predvidene tudi kombinacije različnega števila štartnih raket. Najmočnejša različica, ki jo še razvijajo, bo poleg štartnih raket na trdno gorivo imela tudi štartne rakete na tekoče gorivo in bo v prehodno geostacionarno orbito lahko ponesla do 7.500 kg težak tovor. Danes izstreljena raketa H-IIA je visoka 52 metrov, ob izstrelitvi pa je imela maso 285 ton. Raketni motor na prvi stopnji deluje 390 sekund, štartni raketi pa gorita 100 sekund. Motor druge stopnje, po podatkih japonske vesoljske agencije NASDA, deluje 530 sekund in satelit  ponese v prehodno orbito.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Današnja izstrelitev H-IIA

tabSD.gif (826 bytes)

.

Izstrelitvena ploščad

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune