ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

01.09.2001 - Francoski prostovoljci bodo tri mesece ležali v postelji
Novice

 


Toulouse, Francija

01.09.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 01.09.2001 ob 10:25

[Rev:0]

Znanstveniki s francoskega Inštituta za vesoljsko medicino (MEDES), ki se nahaja v mestu Toulouse, so včeraj pričeli s poskusom, med katerim bo 14 prostovoljcev kar tri mesece ležalo v posteljah. Poskus, pri katerem sodelujejo tudi francoska, evropska in japonska vesoljska agencijo, bo namreč oponašal vplive breztežnosti na človeško telo. Prostovoljci bodo ves čas ležali v posteljah, ki so nagnjene za šest stopinj, zaradi česar bodo imeli glavo na nižjem nivoju kot noge. To je potrebno zato, da se kri bolj enakomerno porazdeli po celem telesu, kot se to zgodi v breztežnosti. Na postelji ne bodo smeli sedeti ali je celo zapustiti, smeli pa bodo gledati televizijo in uporabljati računalnik ter telefon. Prostovoljci, ki bodo uspešno preležali vse tri mesece, bodo nagrajeni s 75.000 franki, kar znaša približno 2,5 milijona tolarjev.

Podobne raziskave že destletja izvajajo v znanem ruskem Inštitutu za biomedicinske probleme (IMBP) v Moskvi. Od leta 1997 imajo tudi američani podobno ustanovo z imenom NSBRI (Nacionalni inštitut za vesoljske biomedicinske raziskave). Ruski kozmonavt Valerij Poljakov, ki je sicer pomočnik direktorja omenjenega ruskega inštituta, je tudi sam sodeloval pri raziskavah o vplivu breztežnosti na človeško telo. Poljakov je namreč vesoljski rekorder, saj je leta 1995, ko je drugič poletel na rusko vesoljsko postajo Mir, v vesolju preživel kar 437 dni. To je še vedno svetovni rekord za neprekinjeno bivanje v vesolju. Med poletom je Poljakov, ki je sicer zdravnik, izvedel vrsto medicinskih raziskav, za poskusnega zajčka pa je uporabil kar sebe.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Toulouse

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune