ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

20.09.2001 - Prepoved prevoza ameriškega satelita na kozmodrom Bajkonur
Novice

 


Moskva, Rusija

20.09.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 20.09.2001 ob 19:05

[Rev:0]

Posledice terorističnega napada na New York in Pentagon že čuti tudi ruska vesoljska industrija. Ameriško ministrstvo je namreč zadržalo prevoz ameriškega satelita DirecTV 5 na ruski kozmodrom Bajkonur v Kazahstanu. Izstrelitev omenjenega satelita z nosilno raketo proton K je bila sicer predvidena za 19. oktober. To pa se, kot vse kaže, ne bo zgodilo, saj mora biti satelit na kozmodrom dostavljen 30 dni pred izstrelitvijo, kjer ga strokovnjaki dokončno pripravijo za pot v vesolje. Možno je, da bo preložen tudi prevoz ameriškega satelita Intelsat 903, ki ga nameravajo izstreliti v drugi polovici novembra. Oba satelita je izdelala ameriška družba Space Systems / Loral.

Kot razlog za prepoved prevoza omenjenga satelita na kozmodrom Bajkonur, je ameriška administracija navedla možnost, da območje morebitnega ameriškega napada na zatočišče osumljenih teroristov, lahko postane nevarno blizu kozmodroma v Kazahstanu. Sergej Gorbunov, tiskovni predstavnik ruske vesoljske agencije Rosaviakosmos je dejal, da varnostnega nadzora na Bajkonurju niso poostrili, saj je zadosten. Posamezna izstrelišča za rakete so namreč dodatno varovana. Znano je, da je po celotnem območju kozmodroma razvrščenih mnogo nadzornih točk z vojaki, tako da je nepooblaščenim dostop onemogočen.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Proton na Bajkonurju

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune