ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 



Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

21.09.2001 - V Cerknem poteka Mednarodna meteorska konferenca (IMC)
Novice

 


Cerkno, Slovenija

21.09.2001

VTA-VK

Piše Vojko Kogej, Vesoljska tiskovna agencija VTA
Objavljeno: 21.09.2001 ob 09:30
Posodobljeno: 21.09.2001 ob 17:10

[Rev:0]

V Cerknem je bila v konferenčni dvorani hotela Cerkno danes otvoritev mednarodne meteorske konference, ki je z delom začela sicer že v četrtek in bo trajala do nedelje. Konferenco so odprli direktor urada za mladino Dominik S. Černjak in dr. Bojan Jenko z urada za znanost, oba urada sta na ministrstvu za šolstvo, znanost in šport, v imenu organizatorjev pa vodja organizacijskega odbora Mihaela Triglav iz Astronomskega društva Javornik. Udeležence je pozdravil predsednik odbora Mednarodne meteorske organizacije (IMO) in urednik revije WGN (Working Group News) o meteorjih Marc Gyssens iz Belgije. Srežanje amaterskih astronomov organizirata Astronomsko društvo Javornik in Zveza za tehnično kulturo Slovenije.

Med štiridnevnim druženjem si bo 77 amaterskih astronomov iz 18 držav na predavanjih, delavnicah in predstavitvah posterjev izmenjalo mnenja in izkušnje, je povedala vodja organizacijskega odbora konference Mihaela Triglav. Glavne teme na sestanku obsegajo preprosta opazovanja utrinkov, teleskopska, fotografska, video in radijska opazovanja, teoretske raziskave pa šibke meteorske roje, nastanek in razvoj meteoroidnih vlaken ter računanje tirnic meteoroidov. Predstavljena bodo opazovanja meteorskega dežja Leonidov ter napovedi letošnje aktivnosti tega roja. Po pričakovanjih bo novembra v najbolj ugodnih okoliščinah ponekod po svetu mogoče videti od 3.000 do 10.000 meteorjev na uro, je pojasnila Mihaela Triglav.

V Cerknem je 65 amaterskih astronomov iz Argentine, Avstralije, Belgije, Bolgarije, Francije, Kanade, Hrvaške, Italije Nemčije, Jugoslavije, Japonske, Nizozemske, Poljske, Slovaške, Švice, Ukrajine in Velike Britanije ter 12 ljubiteljskih astronomov iz Slovenije. Sporazumevajo se v angleščini, ki je uradni jezik sestanka amaterskih astronomov.

Vest je objavljena s pisnim dovoljenjem Vesoljske tiskovne agencoje VTA in jo je prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Otvoritev konference

tabSD.gif (826 bytes)



Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 



Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune