ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

21.09.2001 - Vesoljci delajo v novem ruskem modulu Pirs na MVP
Novice

 


Koroljov, Rusija

21.09.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 21.09.2001 ob 10:40

[Rev:0]

Člani tretje glavne posadke (MVP-3) na Mednarodni vesoljski postaji (MVP) nadaljujejo z vključevanjem različnih sistemov v novem ruskem združevalnem modulu Pirs, ki se je s servisnim modulom Zvezda združil v ponedeljek. Poveljnik Frank Culbertson in ruska kozmonavta Vladimir Dežurov in Mihail Tjurin so v modul sicer prvič vstopili že nekaj ur po združitvi. V modulu so vklopili osvetlitev, nato pa so vanj speljali cevi, ki omogočajo kroženje zraka po postaji. V notranjosti Pirsa je na MVP prispelo približno 800 kilogramov tovora, med katerim so tudi ruski vesoljski skafander orlan, žerjav strela in različne, tudi znanstvene naprave. Med tovorom je približno 46 kilogramov opreme za francoski raziskovalni program Andromeda.

Iz notranjosti modula so vesoljci že odstranili sistem kurs, ki je omogočil samodejno združitev z vesoljsko postajo, saj ga bodo vrnili na Zemljo za ponovno uporabo. Preverili so tudi delovanje posodobljene programske opreme v računalnikih servisnega modula Zvezda, ki so povezani z novim modulom. Delo poteka brez težav, posadko pa čaka še preizkus Pirsove telekomunikacijske opreme. Na spodnji strani združevalnega modula Pirs je spajalni mehanizem, ki omogoča združitev dodatne ruske vesoljske ladje (sojuz TM ali progres) z MVP. Poleg tega je Pirs tudi zračna zapora in ima zato na strani dve veliki loputi s premerom 1 meter, skozi kateri bodo iz postaje v vesolje izstopali vesoljci v ruskih skafandrih.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Dežurov dela v Pirsu

tabSD.gif (826 bytes)

.

Culbertson v Zarji

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune