ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

23.09.2001 - Sonda Deep Space 1 letela mimo kometa Borrelly
Novice

 


Pasadena, ZDA

23. in 25.09.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 25.09.2001 ob 20:10

[Rev:0]

Na današnji novinarski konferenci so strokovnjaki Laboratorija za reaktivni pogon (JPL) ameriške vesoljske agencije NASA predstavili prve fotografije kometa Borrelly, ki jih je 23. septembra posnela ameriška samodejna vesoljska sonda Deep Space 1. Vodja projekta Marc Rayman je dejal, da je sonda presegla vsa pričakovnja, saj sploh ni bila narejena za opazovanje kometa. Znanstveniki menijo, da bodo s pomočjo podatkov, ki jih je posredovala sonda, prišli do novih ugotovitev o kometih. Na objavljeni fotografiji je jedro kometa Borrelly, ki ga je Deep Space 1 posnel z razdalje približno 3.417 kilometrov. Ločljivost posnetka na katerem je vidno celotno, okoli 8 kilometrov dolgo jedro, znaša približno 45 metrov na slikovni element.


Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 23.09.2001 ob 09:45

Ameriška samodejna vesoljska sonda Deep Space 1 je danes ponoči, ob 00:30 po srednjeevropskem času, letela približno 2.200 kilometrov mimo kometa Borrelly. Sonda je uspešno beležila podatke njenih štirih znanstvenih naprav in fotografirala jedro kometa, je dejal vodja projekta Marc Rayman iz Laboratorija za reaktivni pogon (JPL) ameriške vesoljske agencije NASA. V naslednjih dneh bodo strokovnjaki omenjenega laboratorija začeli sprejemati prve podatke, med katerimi bodo tudi črno-bele fotografije in meritve infrardečega spektrometra. Sonda je komet pričela fotografirati 32 minut pred mimoletom, zadnji posnetek pa je kamera posnela dve minuti pred približanjem. Jedro kometa so nato opazovale naprave za zaznavanje ionov in elektronov. Znanstveniki upajo, da bodo na ta način dobili veliko uporabnih podatkov o sestavi kometa. Sondo Deep Space 1 so z nosilno raketo delta 2 v vesolje izstrelili 24. oktobra 1998.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Klikni za večjo sliko...

tabSD.gif (826 bytes)

.

Sonda Deep Space 1

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune