ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

08.10.2001 - Dežurov in Tjurin opravila prvi vesoljski sprehod
Novice

 


Koroljov, Rusija

08.10.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 08.10.2001 ob 21:25

[Rev:0]

Ruska vesoljca Vladimir Dežurov in Mihail Tjurin sta se danes popoldan, ob 16:23 po srednjeevropskem času, skozi loputo na novem združevalnem modulu Pirs odpravila na vesoljski sprehod. Ameriški poveljnik Frank Culbertson je ostal v notranjosti Mednarodne vesoljske postaje in je sprehod spremljal iz modula Destiny s pomočjo kamer na kanadski mehanični roki. Prehodni odsek ruskega servisnega modula Zvezda je bil skupaj s Pirsom uporabljen kot zračna zapora, zato Culbertson ni imel dostopa do Zvezde. Skozi loputo št. 1 na modulu Pirs je prvi izstopil Tjurin, nato pa se mu je pridružil še Dežurov.

Vesoljca sta najprej povezala kabel transit, ki je potreben za prenos telemetrijskih podatkov o stanju vesoljskih skafandrov v modul Zvezda. Na zunanjosti modula sta na določenih mestih namestila zaščitna prekrivala, nato pa sta med Pirsom in Zvezdo pritrdila 2 metra dolgo lestev, ki bo omogočala lažje premikanje med vesoljskim sprehodom. Pritrdila sta tudi štiri oprijemala in televizijsko kamero klest-m. Nato sta pripravila pritrditveno mesto za žerjav strela. Gre za teleskopsko palico, ki iztegnjena meri približno 12 metrov in jo bodo uporabljali za premikanje tovora in vesoljcev med različnimi ruskimi moduli na Mednarodni vesoljski postaji.

Na spodnji strani približno 4 metre dolgega Pirsa je spajalni mehanizem, ki bo omogočal združitev dodatne ruske vesoljske ladje (sojuz TM ali progres) z MVP. Dežurov in Tjurin sta zato na modul pritrdila tudi tarčo in antene sistema kurs, ki so potrebne za združitev vesoljske ladje s postajo. Današnji vesoljski sprehod, ki sta ga po 4 urah in 58 minutah zaključila ob 21:21, je bil prvi izmed treh, ki jih bodo opravili člani tretje glavne posadke na MVP. Gre za 100. vesoljski sprehod v zgodovini ruskih vesoljskih poletov in za skupno 27. na Mednarodni vesoljski postaji, ki so jih opravili ameriški in ruski vesoljci.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Vesoljca pri modulu Pirs

tabSD.gif (826 bytes)

.

Tjurin pritrjuje žerjav strela

tabSD.gif (826 bytes)

.

Pirs z žerjavom strela

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune