ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

05.11.2001 - Bo Shenzhou-3 poletel v začetku naslednjega leta?
Novice

 


Peking, Kitajska

05.11.2001

Cv-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 05.11.2001 ob 09:55

[Rev:0]

Kitajski strokovnjaki so sporočili, da je delo na nosilni raketi dolgi pohod 2F (CZ-2F) končano, sledil pa mu bo prevoz na kitajsko vesoljsko izstrelišče Jiuquan. Tam bodo na vrh rakete pritrdili tretjo kitajsko poskusno vesoljsko ladjo Shenzhou-3, ki naj bi v vesolje poletela v naslednjih mesecih. Tudi ta poskusni polet bo vesoljska ladja opravila samodjno, brez človeške posadke. Znano je, da je Kitajska pred kratkim zaključila  tudi gradnjo nove zemeljske nadzorne postaje pri Swakopmundu v Nambiji, ki je potrebna za sprejem telemetrijskih podatkov z vesoljske ladje shenzhou. Nad tem območjem namreč kitajske vesoljske ladje zaključijo svoj polet in vstopijo v ozračje pred pristankom v Notranji Mongoliji.

Zemeljsko postajo, katere gradnja je stala približno 1,3 milijona ameriških dolarjev, sestavlja več zgradb in dve anteni s premerom 5 oziroma 9 metrov. Med poletom vesoljske ladje bo tam delalo približno 20 strokovnjakov, drugače pa bo za vzdrževanje opreme skrbelo pet Kitajcev. Na prihajajočo izstrelitev mora Kitajska Namibijo po sporazumu obvestiti 2 meseca vnaprej, je povedal vodja postaje Zhang Jiefu. Za sprejem telemetrijskih podatkov Kitajci sicer uporabljajo tudi posebej opremljene ladje Yuanwang (dolgi pogled). Glede na dosegljive podatke je možno sklepati, da se tretji poskusni polet kitajske vesoljske ladje morda ne bo zgodil letos, ampak v začetku leta 2002.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Nosilna raketa dolgi pohod 2F

tabSD.gif (826 bytes)

.

Vesoljska ladja shenzhou

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune