ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

07.11.2001 - Ameriška vlada podaljšala pogodbo o nakupu satelitskih posnetkov
Novice

 


Washington, ZDA

07.11.2001

Cv-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 07.11.2001 ob 09:20

[Rev:0]

Agencija NIMA (National Imagery and Mapping Agency) ameriške vojske je za 30 dni podaljšala pogodbo o izključni pravici za nakup satelitskih posnetkov zasebnega podjetja Space Imaging, ki upravlja s satelitom za daljinsko zaznavanje Ikonos. Zaupen dokument določa natančno katera območja Zemljinega površja lahko Space Imaging proda le omenjeni ameriški agenciji. Bržkone satelitski posnetki poleg Afganistana zajemajo tudi okoliške države. Črno-beli posnetki, ki jih posname Ikonos dosegajo ločljivost do enega metra, medtem ko naj bi bili vojaški sateliti zmožni na površju zaznati tudi predmete, ki so veliki nekaj 10 centimetrov.

Predstavnik NIMA je dejal, da agencija posnetke Ikonosa uporablja vsakodnevno, s podpisom 1,91 milijonov ameriških dolarjev vredne pogodbe pa so tudi zagotovili, da občutljivi posnetki ne bodo prišli v neprave roke. Pogodbo so namreč prvič podpisali 7. oktobra, to je dne, ko so se začeli ameriško-britanski napadi na Afganistan. Satelit Ikonos so z nosilno raketo athena 2 izstrelili 24. septembra 1999. Ima maso 725 kilogramov in bo v s Soncem sočasni skoraj krožni in polarni zemeljski orbiti z višino 680 km deloval predvidoma od 5 do 7 let.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Pred in po bombardiranjem

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune