ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

13.11.2001 - Dežurov in Culbertson zaključila tretji vesoljski sprehod
Novice

 


Koroljov, Rusija

13.11.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 13.11.2001 ob 09:50

[Rev:0]

Včeraj zvečer, ob 22:41 po srednjeevropskem času, sta se ruski kozmonavt Vladimir Dežurov in ameriški poveljnik Frank Culbertson odpravila na tretji in hkrati zadnji vesoljski sprehod med tretjo glavno odpravo (MVP-3) na Mednarodni vesoljski postaji (MVP). Vesoljca, ki ju je iz notranjosti postaje opazoval tretji član posadke Mihail Tjurin, sta se iz združevalnega modula Pirs najprej odpravila proti ruskemu servisnemu modulu Zvezda, kjer sta na enem koncu odklopila štiri kable sistema kurs za samodejno združevanje. Nato sto med Zvezdo in Pirsom poleg teh napeljala še tri nove kable, ki sta jih prinesla s seboj. Nova povezava bo omogočala samodejno združevanje ruskih vesoljskih ladij z modulom Pirs, ki je hkrati tudi zračna zapora.

Dežurov in Culbertson sta se nato premaknila k eni izmed dveh plošč s sončnimi celicami na modulu Zvezda. Fotografirala sta manjši del plošče, ki se po izstrelitvi modula julija leta 2000, ni postavil v pravilen položaj. Dežurov je zatem odšel k žerjavu strela, ki je pritrjen na boku Pirsa. Teleskopski žerjav je z vrtenjem ročice ročno iztegnil do dolžine približno 12 metrov in ga usmeril proti modulu Zarja. Žerjav, ki ga bodo uporabljali za prenos tovora in vesoljcev na različne dele vesoljske postaje, je nato zopet zložil. Dežurov in Culbertson, za katerega je bil to prvi vesoljski sprehod, sta se nato vrnila v notranjost Pirsa in danes zjutraj ob 03:45 zaprla loputo ter tako uspešno zaključila pet ur in štiri minute dolg sprehod.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite tudi:

Dežurov in Culbertson pri Pirsu

tabSD.gif (826 bytes)

¸.

Dežurov upravlja s strelo

tabSD.gif (826 bytes)

.

Iztegnjen žerjav strela

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune