ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

19.11.2001 - Kmalu ruski sojuzi na evropskem vesoljskem izstrelišču?
Novice

 


Edinburgh, Velika Britanija

19.11.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 19.11.2001 ob 09:55

[Rev:0]

Ministri držav članic evropske vesoljske agencije ESA so se na nedavnem zasedanju v Edinbourghu odločili, da naj se nadaljuje s pripravo dokumentov, ki bodo odprli pot za izstreljevanje ruskih nosilnih raket sojuz U na evropskem vesoljskem izstrelišču Kourou v Francoski Gvajani. Rusija naj bi odobritev za takšne načrte tako dobila že marca naslednje leto. Dokument, ki so ga sprejeli na zasedanju pravi, da je sodelovanje na področju miroljubne uporabe vesolje pomembno za nastanek strateškega partnerstva med Evropo in Rusijo. Pogovori o možnosti za uporabo ruskih raket na tem izstrelišču v Južni Ameriki, so se sicer začeli leta 1999.

Na izstrelišču Kourou bi bilo potrebno zgraditi vso potrebno infrastrukturo za izstreljevanje ruskih raket sojuz U, saj tam zaenkrat izstreljujejo le evropske nosilne rakete arine 4 in ariane 5. Poleg Francije naj bi pri tem podvigu sodelovale tudi nekatere druge evropske države, ki so članice ESA. O tem sta se v začetku julija letos pogovarjala tudi ruski predsednik Putin in francoski predsednik Chirac. Če se bodo načrti uresničili, bo ruski sojuz postal nadomestek za evropsko raketo ariane 4, ki jih ne izdelujejo več, nekaj pa jih je sicer še na zalogi. Očitna je tudi razlika v ceni, saj naj bi izstrelitev ariane 4 stala okoli 80 milijonov ameriški dolarjev, sojuza pa le 30.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Novinarska konferenca

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune