ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

24.11.2001 - Prva laserska povezava med dvema satelitoma
Novice

 


Pariz, Francija

24.11.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 24.11.2001 ob 17:45

[Rev:0]

Te dni se je zgodila prva podatkovna zveza s pomočjo laserskega žarka med dvema satelitoma v vesolju. Pri poskusu sta sodelovala evropska satelita Artemis in Spot 4. Na krovu obeh satelitov je sistem SILEX, ki omogoča optično vzpostavitev podatkovne zveze. Artemis se trenutno nahaja v prehodni orbiti z višino 31.000 km, Spot 4 pa v orbiti z višino 832 km. Satelita sta podatkovno zvezo vzpostavila štirikrat med štirimi orbitami. Artemis je najprej na mesto, kjer naj bi se nahajal Spot 4, usmeril laser in nato počakal na potrditveni signal laserja na drugegem satelitu.

Podatkovna zveza je trajala med 4 in 20 minutami, Spot 4 pa je preko Artemisa na ta način na Zemljo posredoval posnetke površja. Sprejemna postaja je podatke uspešno prejela, povezava pa je potekala s hitrostjo 50 Mbps. Telekomunikacijski satelit Artemis bo predvidoma sredi naslednjega leta s spomočjo svojega ionskega motorja dosegel načrtovano geostacionarno orbito. To bo omogočalo vzposatvitev redne optične podatkovne zveze s Spotom 4 vsaj 5-krat dnevno. Satelit za daljinsko zaznavanje Spot 4 je izdelala francoska vesoljska agencije CNES, izstrelili pa so ga 24. marca 1998.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Preberite si tudi:

Ilustracija laserske povezave

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune