ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

29.11.2001 - Težave po združitvi Progresa M1-7 z modulom Zvezda na MVP
Novice

 


Koroljov, Rusija

29.11.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 29.11.2001 ob 11:25

[Rev:1]

Kot vse kaže se ruska samodejna tovorna vesoljska ladja Progres M1-7 ni popolnoma uspešno združila s spajalnim mehanizmom na zadnjem koncu ruskega servisnega modula Zvezda na Mednarodni vesoljski postaji (MVP). Stik med spajalnima mehanizmoma Zvezde in progresa se je sicer zgodil včeraj ob 20:43 po našem času. Ruski strokovnjaki sprva niso opazili nobenih težav,  saj je približevanje progresa potekalo samodejno in povsem po načrtu.  Kasneje se je izkazalo, da se zapahi, ki bi morali dokončno združiti vesoljski plovili, niso popolnoma zaprli.

Ob približno polnoči so se strokovnjaki iz Centra za nadzor poletov (CUP) iz Koroljova pri Moskvi vendarle odločili, da je progres dovolj trdno združen z MVP in sistem za nadzor orientacije vesoljske postaje so lahko znova vključili. Ker do takrat sončne celice nekaj časa niso bile pravilno usmerjene, je prišlo do manjšega pomanjkanja elektrike. Vesoljci so zato začasno izključili grelce v ameriških modulih. Trenutno vsi sistemi na vesoljski postaji zopet delujejo normalno.

Ruski strokovnjaki še vedno pregledujejo telemetrijske podatke s Progresa M1-7, v katerem je za skoraj 2,5 tone tovora. Vesoljci na MVP lopute v tovorno ladjo ne smejo odpreti, saj le-ta ni dovolj trdno združena s postajo. Zaradi težav je ogrožena tudi za jutri načrtovana izstrelitev ameriškega raketoplana Endeavour. Ameriški strokovnjaki, ki se posvetujejo z ruskimi kolegi, odločitve o morebitni preložitvi sicer še niso sprejeli.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite tudi:

Pogled na MVP

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune