ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

05.12.2001 - Proti MVP izstrelili ameriški raketoplan Endeavour
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA

05.12.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 05.12.2001 ob 23:25

[Rev:0]

Na ameriškem vesoljskem izstrelišču Cape Canaveral na Floridi so na izstrelitveni ploščadi 39B danes ponoči, ob 23:19 po srednjeevropskem času, izstrelili ameriški vesoljski raketoplan Endeavour (STS-108) s sedemčlansko ameriško-rusko posadko. Izstrelitev so pred tem dvakrat preložili zaradi težav z rusko samodejno tovorno vesoljsko ladjo Progres M1-7, ki se ni uspešno združila z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP), enkrat pa zaradi vremena. Endeavour se bo čez dva dneva združil z ameriškim modulom Destiny na MVP. Tja bo pripeljal četrto glavno posadko (MVP-4), ki jo sestavljajo ruski poveljnik Onufrijenko ter ameriška ladijska inženirja Walz in Bursch.

V tovornem odseku raketoplana je tudi italijanski tovorni modul (MPLM) Raffaello, ki ga bodo med odpravo začasno združili z modulom Unity. V Raffaellu je za približno 3.500 kilogramov zalog in opreme za posadko na vesoljski postaji. Ameriška astronavta Tani in Godwinova bosta opravila en vesoljski sprehod, med katerim bosta na vrhu nosilca P6 namestila izolacijo za motorje kril s sončnimi celicami. Raketoplan se bo na Zemljo vrnil skupaj s tovornim modulom, na spodnji palubi raketoplana pa bodo tudi člani tretje glavne posadke (MVP-3), ki jo sestavljajo ameriški poveljnik Culbertson, ruski pilot Dežurov in ruski ladijski inženir Tjurin.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Endeavour leti v nebo

tabSD.gif (826 bytes)

.

Raketoplan na izstrelišču

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune