ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

07.12.2001 - Endeavour se je združil z Mednarodno vesoljsko postajo
Novice

 


Houston, ZDA

07.12.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 07.12.2001 ob 21:05

[Rev:0]

Ameriški vesoljski raketoplan Endeavour (STS-108) se je danes zvečer, ob 21:03 po srednjeevropskem času, uspešno združil s spajalnim mehanizmom na sprednjem koncu ameriškega raziskovalnim modulom Destiny na Mednarodni vesoljski postaji (MVP). Zadnji del približevanja in samo združitev, je ob pomoči ostalih članov posadke, ročno vodil poveljnik raketoplana Dominic Gorie. Na krovu raketoplana je sedemčlanska ameriško-ruska posadka, katere del je tudi 4. glavna posadka MVP (MVP-4), ki jo sestavljajo ruski poveljnik Onufrijenko ter ameriška ladijska inženirja Walz in Bursch. Na MVP jih pričakuje posadka MVP-3, ki jo sestavljajo ameriški poveljnik Culbertson, ruski pilot Dežurov in ruski ladijski inženir Tjurin.

Lopute med raketoplanom in vesoljsko postajo bodo odprli približno dve uri po združitvi, ko se bodo prepričali, da sta plovili trdno združeni in da je povezava med njima zrakotesna. Zamenjava glavnih posadk na MVP bo potekala jutri. V tovornem odseku raketoplana je italijanski tovorni modul (MPLM) Raffaello, ki ga bodo s pomočjo mehanične roke začasno združili z modulom Unity. V Raffaellu je za približno 3.500 kilogramov zalog in opreme za vesoljce na MVP. Astronavta Tani in Godwinova, strokovnjaka odprave STS-108, se bosta opravila tudi na vesoljski sprehod, katerega naloga je namestitev izolacije za motorje kril s sončnimi celicami na nosilcu P6.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite tudi:

Pogled iz MVP na Endeavour

tabSD.gif (826 bytes)

.

Spodnja paluba raketoplana

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune