ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

08.12.2001 - Tovorni modul Raffaello pritrdili na Unity
Novice

 


Houston, ZDA

08.12.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 08.12.2001 ob 20:30

[Rev:0]

Po včerajšnji združitvi ameriškega vesoljskega raketoplana Endeavour (STS-108) z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP), ki je zaradi težav s spajalnim mehanizmom sicer potekala dlje kot so načrtovali, vesoljci danes uspešno nadaljujejo z delom. S pomočjo raketoplanove mehanične roke, ki jo je daljinsko upravljala ameriška vesoljka Linda Godwin, so iz tovornega odseka raketoplana dvignili v Italiji izdelan tovorni modul (MPLM) Raffaello in ga nato počasi približali k ameriškemu modulu Unity. Na spodnji spajalni mehanizem modula so ga pritrdili ob 18:56 po srednjeevropskem času.

V Raffaellu se nahaja 2.525 kilogramov tovora, kar je za približno 60 kilogramov več, kot ga je na vesoljsko postajo postajo pred dobrim tednom dostavila ruska samodejna tovorna ladja Progres M1-7. V modul bodo vesoljci vstopili še danes in začeli s prenosom tovora, med katerim so zaloge hrane, potrebščine za 4. glavno posadko (MVP-4) in tudi znanstvene naprave za izvedbo različnih poskusov. Približno 450 kilogramov tovora pa bo na vesoljsko postajo potrebno prenesti tudi iz spodnje palube raketoplana.

Od danes je za nadzor vesoljske postaje uradno zadolžena posadka MVP-4, ki jo sestavljajo ruski poveljnik Onufrijenko ter ameriška ladijska inženirja Walz in Bursch. Člani MVP-3, ameriški poveljnik Culbertson, ruski pilot Dežurov in ruski ladijski inženir Tjurin, so namreč  postali člani posadke Endeavourja zatem, ko so svoje, po meri izdelane sedeže, v rusko vesoljsko plovilo Sojuz TM-33 namestili člani MVP-4. Sojuz služi kot reševalno plovilo, ki bi ga posadka uporabila, če bi se morala hitro vrniti na Zemljo. Poleg sedežev so vesoljci preverili tudi ustreznost svojih ruskih vesoljskih skafandrov sokol za uporabo v sojuzu.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite tudi:

Foto: arhiv vesolje.net

Tovorni modul pritrjen na Unity

tabSD.gif (826 bytes)

.

Srečanje posadk za mizo v Zvezdi

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune