ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

10.12.2001 - Tani in Godwinova zaključila vesoljski sprehod na MVP
Novice

 


Houston, ZDA

10.12.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 10.12.2001 ob 23:10

[Rev:0]

Iz zračne zapore ameriškega vesoljskega raketoplana Endeavour (STS-108), ki je združen z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP), sta se danes zvečer, ob 18:53 po srednjeevropskem času, na edini vesoljski sprehod med to odpravo podala ameriški vesoljec Daniel Tani in vesoljka Linda Godwin. V tovornem odseku raketoplana sta se pripela na mehanično roko, ki jo je upravljal pilot Mark Kelly. Z njo je vesoljca dvignil proti nosilcu P6, ki se nahaja nad nosilcem Z1 na ameriškem modulu Unity. Do vrha sta se nato povzpela sama in si ogledala motorja, ki skrbita za obračanje dveh velikih ameriških kril s sončnimi celicami.

Okoli obeh motrjev sta namestila dodatno izolacijsko prevleko, ki naj bi preprečila prekomerno segrevanje motorjev. Ko sta glavno nalogo vesoljskega sprehoda opravila, sta poskušala zapahniti še enega od štrih zaklepov med nosilcem P6 in držalom sončnega krila. Že ob namestitvi kril pred letom dni vesoljcem to namreč ni uspelo, žal pa tudi Tani in Godwinova danes nista imela sreče. Med potjo nazaj sta z S-band antene na MVP odstranila še prekrivalo in ga vzela s seboj. Po vrnitvi v zračno zaporo Endeavourja sta za seboj zaprla loputo in izenačila pritisk. Vesoljski sprehod, ki je trajal 4 ure in 11 minut, sta tako uradno zaključila ob 23:04.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite tudi:

Z mehanično roko na P6

tabSD.gif (826 bytes)

.

V tovornem odseku Endeavourja

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune