ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

12.12.2001 - Pretovarjanje in popravila na Mednarodni vesoljski postaji
Novice

 


Houston, ZDA

12.12.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 12.12.2001 ob 19:20

[Rev:0]

Deseterica vesoljcev na Mednarodni vesoljski postaji (MVP), s katero je združen ameriški vesoljski raketoplan Endeavour (STS-108), po uspešno zaključenem ponedeljkovem vesoljskem sprehodu, nadaljuje z različnimi opravili. Iz italijanskega tovornega modula (MPLM) Raffaello, ki je od sobote združen z MVP, in spodnje palube raketoplana, so v vesoljsko postajo že prenesli dobrih 2.300 kilogramov tovora. Danes vesoljci v tovorni modul prenašajo odpadke in različno opremo, ki je na vesoljski postaji več ne potrebujejo. Predvidoma v petek bodo loputo v Raffaello zaprli in modul vrnili v tovorni odsek raketoplana, s katerim se bo vrnil na Zemljo.

Strokovnjaki ameriške vesoljske agencije NASA so se včeraj odločili, da polet raketoplana Endeavour podaljšajo za en dan. Posadka raketoplana bo tako četrti glavni posadki na MVP (MVP-4) še do petka lahko pomagala pri različnih dejavnostih. Člani prejšnje glavne posadke (MVP-3) se z nasledniki pogovarjajo o razmerah in življenju na vesoljski postaji. Danes med drugim popravljajo tudi enega izmed telovadnih koles, na katerih vesoljci krepijo mišice med dolgotrajnim bivanjem v vesolju. Predvidoma jutri pa bodo opravili zamenjavo kompresorja v ruskem sistemu Vozduh za vzdrževanje sestave ozračja na MVP.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite tudi:

Pogled v modul Raffaello

tabSD.gif (826 bytes)

.

Vesoljci v Destinyju

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune