ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

15.12.2001 - Endeavour je zapustil Mednarodno vesoljsko postajo
Novice

 


Houston, ZDA

15.12.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 15.12.2001 ob 18:30

[Rev:1]

Ameriški vesoljski raketoplan Endeavour (STS-108) se je danes zvečer, ob 18:28 po srednjeevropskem času, ločil od ameriškega modula Destiny na Mednarodni vesoljski postaji (MVP). Na krovu Endeavourja je sedemčlanska ameriško-ruska posadka, katere del so tudi člani tretje glavne posadke na MVP (MVP-3): Frank Culbertson, Vladimir Dežurov in Mihail Tjurin. Pilot Mark Kelly bo z raketoplanom deloma obkrožil vesoljsko postajo in nato nadaljeval z oddaljevanjem. Namesto popolne obkrožitve, med katero posadka raketoplana ponavadi fotografira zunanjost MVP, bodo danes opravili le polovično.

Poveljnik raketoplana Dominic Gorie je skupaj s pilotom danes s pomočjo raketoplanovih manevrirnih motorjev namreč izvedel dodatno zvišanje orbite vesoljske postaje za 1,2 kilometra. Pri tem so porabili del goriva, ki je bil sicer namenjen za obkrožitev MVP. Z omenjenim manevrom so se namreč izognili bližnjemu srečanju z odsluženo sovjetsko raketno stopnjo, ki bi se vesoljski postaji sicer približala na 4,8 km. Že včeraj so vesoljci z raketoplanovo mehanično roko, v tovorni odsek Endeavourja vrnili z odpadki napolnjen italijanski tovorni modul Raffaello, ki je bil pred tem združen z modulom Unity.

Na Mednarodni vesoljski postaji so ostali člani naslednje glavne posadke (MVP-4), ki bodo v vesolju preživeli približno pol leta. Ruski poveljnik Jurij Onufrijenko ter ameriška ladijska inženirja Carl Walz in Daniel Bursch so včeraj uspešno zamenjali kompresor sistema Vozduh za vzdrževanje sestave ozračje v MVP. Posadka Endeavourja bo jutri v orbito utirila satelit Starshine 2. Gre za kroglo, na zunanjosti katere so pritrjena ogledalca; odboj svetlobe bo mogoče opazovati tudi z Zemlje. Raketoplan bo na Kennedyjevem vesoljskem središču na Floridi pristal predvidoma v ponedeljek zvečer.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite tudi:

Pogled na Endevour

tabSD.gif (826 bytes)

.

Poveljnika MVP-4 in MVP-3

tabSD.gif (826 bytes)

.

Skupinski posnetek v Destinyju

tabSD.gif (826 bytes)

.

Satelit Starshine 2

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune