ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

11.01. in 08.03.2002 - Vesolje je bež in ne turkizne barve...
Novice

 


Washington, ZDA

11.01. in 08.03.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Dopolnjeno: 08.03.2002 ob 17:10

[Rev:1]

Astronoma z ameriške univerze Johns Hopkins, ki sta januarja letos, na srečanju članov Ameriškega astronomskega združenja, predstavila "barvo vesolja", sta svojo ugotovitev danes precej spremenila. Sprva sta namreč trdila, da gre za turkizno, sedaj pa, da za bež barvo (umazano-belo). Januarsko napačno ugotovitev, ki je bila medijsko precej odmevna, je po besedah strokovnjakov namreč zakrivila programska oprema, ki sta jo uporabljala.


Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 11.01.2002 ob 11:00

Na srečanju članov Ameriškega astronomskega združenja (AAS) v Washingtonu, so astronomi z univerze Johns Hopkins predstavili zanimivo ugotovitev - barvo vesolja. Do zaključka, gre namreč za turkizno (bledo-zeleno) barvo, so prišli po obdelavi podatkov o spektru svetlobe 200.000 opazovanih galaksij. Dobljena barva je na prvi pogled sicer presenetljiva, a sledi iz tega, da je v vesolju veliko starih rdečih zvezd in mladih modrih, kombinacija teh dveh spektrov svetlobe pa nam da zeleno barvo. Značilna barva kozmosa pa ni že od nekdaj takšna, zgodaj v zgodovini vesolja je bilo le-to namreč modrikasto, postajalo pa bo vse bolj rdečkasto, dodaja Karl Glazebrook, profesor na omenjeni ameriški univerzi. Nebo nad nami je ponoči še vedno črno, turkizno barvo bi opazili le, če bi lahko khrati videli vso vidno svetlobo z zvezd, ki nas obdajajo.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Vesolje je bež - ne turkizno...

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune