ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

24.01.2002 - Izstrelili ariane 42L z indijskim telekomunikacijskim satelitom
Novice

 


Kourou, Francoska Gvajana

24.01.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 24.01.2002 ob 08:05

[Rev:0]

Družba Arianespace je na evropskem vesoljskem izstrelišču Kourou v Francoski Gvajani danes ponoči, ob 00:47 po srednjeevropskem času, izstrelilia evropsko nosilno raketo ariane 42L s telekomunikacijskim satelitom. Gre za indijski Insat 3C, ki bo skrbel predvsem za prenos televizijskih programov. Na krovu 2.744-kilogramskega satelita je v ta namen nameščenih 30 C-band in 2 S-band transponderja. Insat 3C, ki ga je izdelala indijska organizacija za vesoljske raziskave (ISRO), bo v geostacionarni orbit nad Indijskim oceanom, natančneje na 74 stopinjah vzhodno, deloval predvidoma naslednjih 12 let. Satelit so nameravali z nosilno raketo ariane 5 izstreliti že lanskega septembra, vendar so zaradi neuspešnega poleta omenjene rakete julija lani izstrelitev preložili.

Na ploščadi ELA-2 izstreljena Ariane 42L (Flight 147) je bila opremljena z dvema štartnima raketama na tekoče gorivo, ki sta delovali 2 minuti 19 sekund. Približno 3 minute po izstrelitvi je ugasnil motor prve stopnje, takoj zatem pa je začela delovati druga stopnja. Dve minuti in pol kasneje je gorivo porabila tudi slednja in zadnji del poleta je še 13 minut samostojno nadaljeva tretja stopnja. Za prehod iz prehodne v končno geostacionarno orbito pa bodo poskrbeli satelitovi lastni raketni motorji. Šlo je za 108. izstrelitev rakete vrste ariane 4, oziroma za 13. izstrelitev ariane 42L. Na zalogi je sedaj le še osem raket ariane 4, ki jo bo nato dokončno nadomestila novejša in zmogljivejša ariane 5.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Izstrelitev ariane 42L

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune