ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

25.01.2002 - Onufrijenko in Bursch zaključila drugi vesoljski sprehod
Novice

 


Koroljov, Rusija

25.01.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 25.01.2002 ob 22:25

[Rev:0]

Ruski kozmonavt Jurij Onufrijenko in ameriški astronavt Daniel Bursch sta danes popoldan, ob 16:19 po srednjeevropskem času, odšla na drugi vesoljski sprehod med 4. glavno odpravo (MVP-4) na Mednarodni vesoljski postaji. Iz ruskega združevalnega modula Pirs sta se odpravila na servisni modul Zvezda. Ko sta na zunanjost pritrdila fizikalni poskus Platan-M, ki bo vakuumu izpostavljen leto dni, sta si na Zvezdi ogledala še okno št. 7, za katerega sumijo, da ga je morda poškodoval mikrometeor. Vesoljca sta sporočila, da je bližnji hladilnik, ki skrbi za odvajanje odvečne toplote, nepoškodovan.

Oba sta nato previdno odšla na zadnji konec servisnega modula, kjer se nahajajo raketni motorji za usmerjanje vesoljske postaje. S seboj sta prinesla drugo anteno za radioamatersko postajo, ki je v notranjosti modula, in jo uspešno namestila ter povezala potrebne kable. Prvo izmed skupno štirih podobnih anten sta med prvim vesoljskim sprehodom, 15. januarja, tam namestila že Onufrijenko in Walz. Na zunanjost Zvezde sta pritrdila tudi vodila za ameriško varnostno vrv, ki jo bodo morda uporabljali na prihodnjih vesoljskih sprehodih.

Na obodu zadnjega dela servisnega modula sta vesoljca okoli šestih skupin raketnih motorjev namestila odbojnike, ki bodo zunanjo površino Zvezde zaščitili pred morebitnim onesnaženjem. Odbojniki bodo pline iz raketnih motorjev prestregli oziroma preusmerili stran od površine modula. Vesoljca sta odmontirala tudi poskus Kromka 1-0, ki je meril vpliv omenjenih motorjev na okolico in ga zamenjala z novim senzorjem Kromka 1. Vesoljca sta po končanem delu rokavice in oprijemala v okolici obrisala z brisačo, ki sta jo zatem odvrgla.

Ob 22:18 po našem času sta se varno vrnila v združevalni modul Pirs, kjer sta za seboj zaprla loputo in znova vzpostavila zračni pritisk. Tako sta zaključila 5 ur in 59 minut trajajoč vesoljski sprehod, ki je bil prvi za Burscha in skupno osmi za Onufrijenka. Tretji član posadke Carl Walz ju je s pomočjo kamer na kanadski mehanični roki Canadram2, ves čas spremljal iz notranjosti postaje. Šlo je za skupno 33. vesoljski sprehod, ki so ga na Mednarodni vesoljski postaji opravili ameriški in ruski vesoljci.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite tudi:

Dva žerjava na modulu Pirs

tabSD.gif (826 bytes)

.

Vesoljca delata pri modulu Pirs

tabSD.gif (826 bytes)

.

Onufrijenko na Zvezdi

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune