ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

04.02.2002 - Japonska drugič poskusno izstrelila nosilno raketo H-IIA
Novice

 


Tanegašima, Japonska

04.02.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Dopolnjeno: 04.02.2002 ob 16:20

[Rev:4]

Japonska vesoljska agencija NASDA je sporočila, da se je od zadnje stopnje nosilne rakete H-IIA ob predvidenem času, to je 46 minut in 51 sekund po izstrelitvi, uspešno ločil poskusni satelit MDS-1 (Mission Demonstration Satellite-1), ki se sedaj nahaja v predvideni orbiti. Poskusno vesoljsko plovilo DASH (Demonstrator of Atmospheric Re-entry System with Hyper-Velocity) pa se zaradi neznanega razloga ni ločilo od posebnega vmesnika, na katerega je bilo pritrjeno poleg satelita MDS-1, in je s tem izgubljeno. Po besedah predstavnika japonske vesoljske agencije, je nosilna raketa sicer delovala pravilno, prav tako pa se je brez težav od nje ločilo tudi šest štartnih raket na trdno gorivo.


Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 04.02.2002 ob 06:55

Na japonskem vesoljskem izstrelišču Tanegašima, ki leži jugozahodno od Tokia, so danes zjutraj, ob 03:45 po srednjeevropskem času, izstrelili japonsko nosilno raketo H-IIA. Gre za posodobljeno različico rakete H-II, ki med drugim vključuje izboljšane rezervoarje za gorivo in raketne motorje, znižali pa so tudi stroške izdelave nekaterih delov, opravili nadgradnjo elektronskega sistema za samodejni nadzor delovanja rakete idr. Šlo je za drugo preizkusno izstrelitev, Japonci so prvo uspešno opravili že koncem lanskega avgusta. Dvostopenjska raketa je za razliko od prvič, ko je imela dve veliki štartni raketi, tokrat vzletela s pomočjo šestih štartnih raket na trdno gorivo (dveh velikih in štirih manjših).

Nosilna raketa je v vesolje ponesla modul VEP-3 (Vehicle Evaluation Payload-3), na katerem so senzorji za beleženje različnih podatkov, kot so moč tresenja in temperatura, med poletom rakete. Med tovorom je tudi 450-kilogramski poskusni satelit MDS-1 (Mission Demonstration Satellite-1), ki bo vsaj leto dni deloval v eliptični orbiti, ki se sicer uporablja za prehod v geostacionarno orbito.

Pod zaščitnim konusom na vrhu rakete pa je bilo tudi 89-kilogramsko vesoljsko plovilo DASH (Demonstrator of Atmospheric Re-entry System with Hyper-Velocity), ki je sestavljeno iz orbitalnega in pristajalnega odseka. Slednji tehta 19 kilogramov, na Zemljo pa se bo vrnil s hitrostjo 10 km/s in bo s pomočjo padala pristal predvidoma v saharski puščavi.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Preberite tudi:

Druga preizkusna izstrelitev

tabSD.gif (826 bytes)

.

Ilustracija plovila DASH

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune