ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

18.02.2002 - Bo tretji vesoljski turist Poljak?
Novice

 


Moskva, Rusija

18. in 21.02.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Dopolnjeno: 21.02.2002 ob 22:20

[Rev:0]

Govorice o kandidatu za tretjega vesoljskega turista so se danes deloma razjasnile. Poljski poslovnež Leszek Czarnecki je namreč potrdil, da razmišlja o vesoljskem poletu. Predstavnik ruske vesoljske agencije Rosaviakosmos, ki pred dnevi ni želel izdati imena kandidata, je danes potrdil, da pogovori s Poljakom že potekajo. Czarnecki sicer dodaja, da na Mednarodno vesoljsko postajo (MVP) zagotovo ne bo poletel letos.

Tretji sedež v ruskem Sojuzu TMA-1, v katerem bo oktobra na MVP poletela 4. ruska obiskovalna posadka (EP-4), tako načeloma ostaja prost. Družba MirCorp je včeraj namreč sporočila, da je začela pogovore z Lanceom Bassom, članom ameriške glasbene skupine *Nsync, ki se prav tako zanima za polet na MVP. Kdo bo koncem letošnjega leta torej postal tretji vesoljski turist, lahko za enkrat še vedno le ugibamo.


Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 18.02.2002 ob 22:40

Na Mednarodno vesoljsko postajo (MVP) bo kot tretji vesoljski turist morda poletel zaenkrat neznani Poljak, poročajo nekateri ruski mediji. Ker pogodba o poletu še ni podpisana, tiskovni predstavnik ruske vesoljske agencije Rosaviakosmos Sergej Gorbunov ni želel izdati imena kandidata, dejal pa je, da je po izobrazbi doktor znanosti.  Natančna cena za takšno pustolovščino sicer ni znana, ocenjena pa je na 12 do 20 milijonov ameriških dolarjev.

Trenutno se na vesoljski polet pripravlja drugi vesoljski turist Južnoafričan Mark Shuttleworth. Ta bo proti vesoljski postaji v Sojuzu TM-34 poletel kot član tretje ruske obiskovalne odprave (EP-2), predvidoma koncem aprila letos. Kot prvi vesoljski turist, ki je stroške za vesoljski polet poravnal iz lastnega žepa, je na MVP aprila lani v ruski vesoljski ladji sojuz TM poletel Američan Dennis Tito.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Vesoljski turist Dennis Tito (levo)

tabSD.gif (826 bytes)

.

Mark Shuttleworth v sojuzu TM

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune