ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

02.03.2002 - Mars Odyssey posredoval nove podatke o Marsu
Novice

 


Pasadena, ZDA

02.03.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 02.03.2002 ob 14:45

[Rev:0]

Strokovnjaki ameriške vesoljske agencije NASA so na novinarski konferenci predstavili najnovejše podatke in fotografije, ki jih je iz orbite okoli Marsa na Zemljo posredovala ameriška samodejna vesoljska sonda 2001 Mars Odyssey. Fotografije, ki jih je v infrardečem in vidnem spektru svetlobe posnela kamera THEMIS (Thermal Emissing Imaging System), poleg temperaturnih razlik na površju prikazujejo tudi rdeči planet ponoči (spodnji del slike 1).

Zanimivi so predvsem izsledki spektrometrov za žarke gama (Gamma-Ray Spectrometer - GRS) in nevtrone (Neutron Spectrometer - NS) ter detektorja visokoenergetskih nevtronov (High Energy Neutron Detector - HEND). Prvi podatki namreč kažejo na to, da se na planetu nahajajo precejšnje zaloge vode.

Približno meter debela plast takoj pod površjem naj bi bila na nekaterih področjih sestavljena predvsem iz  ledu, prašnih delcev in kamenja. Predvsem je to značilno za področje, ki se razteza od zmrznjenega južnega pola, pa vse do približno 60° južne zemljepisne širine Marsa (zgornji del slike 1, modra barva).

Vsi omenjeni podatki so bili zbrani med prvima dvema tednoma opazovanj, celotna odprava sonde pa naj bi trajala vsaj eno Marsovo leto (687 zemeljskih dni). Tristo milijonov dolarjev vredno odpravo Mars Odyssey nadzorujejo strokovnjaki Nasinega laboratorija za reaktvini pogon (JPL) iz Pasadene v Kaliforniji. Instrument HEND je prispeval ruski inštitut za vesoljske raziskave (IKI) iz Moskve.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Klikni za večjo sliko...

tabSD.gif (826 bytes)

.

Ilustracija sonde Mars Odyssey

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune