ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

02.03.2002 - Columbia kljub začetnim težavam nadaljuje polet
Novice

 


Houston, ZDA

02.03.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 02.03.2002 ob 22:50

[Rev:0]

V ameriškem nadzornem središču v Houstonu so se odločili, da se bo polet ameriškega raketoplana Columbia (STS-109) nadaljeval po načrtu, kljub težavam, ki so se pojavile kmalu po izstrelitvi. Že včeraj so namreč opazili nepravilnost v delovanju enega izmed dveh hladilnih sistemov, ki s pomočjo hladilnih plošč na odprtih vratih tovornega odseka, iz raketoplana odvajata odvečno toploto. Kroženje hladilnega sredstva po ceveh drugega sistema je namreč padalo skoraj do kritične meje. Strokovnjaki so pretok, ki je sicer stabilen, a še vedno nižji od normalnega, danes podrobno opazovali. Zvečer so sprejeli odločitev, da se Columbiji zaenkrat ni potrebno predčasno vrniti na Zemljo.

Sedemčlanska posadka raketoplana je tako nadaljevala priprave za zgrabitev vesoljskega teleskopa Hubble, ki je predvidena za jutri dopoldan. Med drugim so preverili tudi delovanje mehanične roke, s katero bodo izvedli omenjen manever, s pomočjo kamer pa so pregledali tudi notranjost tovornega odseka raketoplana. Priprave na prihajojče vesoljske sprehode, med katerimi bosta dva para vesoljcev posodobila teleskop, so vsebovale pregled vesoljskih skafandrov in znižanje zračnega pritiska v kabini. Nekateri člani posadke so se danes pogovarjali z novinarji nekaterih ameriških televizijskih postaj. Columbia se bo po 10 dneh v vesolju, na Zemljo vrnila predvidoma 12. marca zjutraj.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Posadka na poletni palubi

tabSD.gif (826 bytes)

.

Nadzorno središče v Houstonu

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune