ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

04.03.2002 - Grunsfeld in Linnehan sta popravljala Hubbla (EVA1)
Novice

 


Houston, ZDA

04.03.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 04.03.2002 ob 17:45

[Rev:1]

Skozi zračno zaporo raketoplana Columbia, sta se na prvi vesoljski sprehod med odpravo STS-109, danes odpravila ameriška vesoljca John Grunsfeld in Rick Linnehan. Sprehod se je uradno začel danes zjutraj, ob 07:37 po srednjeevropskem času. Vesoljca sta najprej zbrala potrebno orodje in se nato odpravila k vesoljskemu teleskopu Hubble, ki je pritrjen na podstavku v zadnjem koncu tovornega odseka raketoplana. Grunsfeld je najprej iztaknil vrsto električnih kablov desnega teleskopovega krila s sončnimi celicami.

Približno 12 metrov dolgo in 3,3 metra široko krilo, ki ima maso 153 kilogramov in je proizvajalo približno 4.600 vatov električne moči, sta nato odstranila s teleskopa. Vesoljca sta zamenjala še spremljajočo elektroniko in Linnehan je staro krilo nato vrnil v tovorni odsek raketoplana. Od tam se je na mehanični roki, ki jo je upravljaja astronavtka Currijeva, k teleskopu vrnil z novo ploščo s sončnimi celicami. Le-ta je manjša, v višino meri 7 m, v širino pa 2,6 m in je z 290 kilogrami težja, proizvedla pa bo 5.270 vatov.

Vesoljca sta novo ploščo pritrdila na desno stran Hubbla in povezala ustrezne kable. Ob približno 12:40 po našem času sta obe polovici plošče še razprla in s tem končala glavno nalogo. Na zunanjost teleskopa sta pritrdila še nekaj izolacijskih prevlek, strokovnjaki v nadzornem središču pa so potrdili, da plošča s sončnimi celicami deluje. Grunsfeld in Linnehan sta za seboj pospravila orodje in se vrnila v zračno zaporo raketoplana. Tam sta ob 14:48 po sreednjeevropskem času uspešno zaključila 7 ur in 1 minuto trajajoč vesoljski sprehod. Med odpravo STS-109 je predvidenih pet tovrstnih sprehodov, naslednjega bodo opravili jutri.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Vesoljec z novo ploščo

tabSD.gif (826 bytes)

.

Grunsfeld pred Hubblom

tabSD.gif (826 bytes)

.

Teleskop Hubble nad Columbio

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune