ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

05.03.2002 - Newman in Massimino opravila vesoljski sprehod (EVA2)
Novice

 


Houston, ZDA

05.03.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 05.03.2002 ob 15:45

[Rev:1]

Med današnjim vesoljskim sprehodom, ki je drugi med odpravo raketoplana Columbia (STS-109), sta ameriška vesoljca James Newman in Michael Massimino imela podobno nalogo, kot astronavta na včerajšnjem sprehodu. Ob 07:40 po srednjeevropskem času sta se skozi zračno zaporo odpravila na drugi konec tovornega odseka raketoplana, kjer je na podstavku pritrjen vesoljski teleskop Hubble. Na levi strani teleskopa sta najprej odstranila staro krilo s sončnimi celicami, na isto mesto pa sta pritrdila novo ploščo s sončnimi celicami, ki je sicer manjša, a proizvede več elektrike. Med tem, ko je Massimino v tovorni odsek raketoplana vrnil staro krilo, je Newman povezal še električne kable.

Vesoljca sta nato nadaljevala delo na teleskopu. Odstranila sta enega izmed štirih žiroskopov (RWA-1), ki ni deloval dobro, in ga zamenjala z novim. Hubble žiroskope potrebuje za natančno usmerjanje proti cilju, ki ga astronomi želijo opazovati. Za to potrebuje vsaj tri delujoče žiroskope, po današnjem vesoljskem sprehodu pa ima zopet štiri. Vesoljca sta na vrata teleskopovega odseka št. 6 namestila še novo izolacijsko prevleko in se nato s pomočjo mehanične roke vrnila v tovorni odsek raketoplana. Strokovnjaki so delovanje novega žiroskopa preizkusili in posadki v vesolju sporočili, da delujo normalno. Newman in Massimino sta 7 ur in 16 minut trajajoč sprehod zaključila ob 14:56 po našem času.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Hubble, v ozadju Zemlja

tabSD.gif (826 bytes)

.

Massimino v tovornem odseku

tabSD.gif (826 bytes)

.
.

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune