ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

07.03.2002 - Vesoljca sta v Hubbla namestila novo kamero (EVA4)
Novice

 


Houston, ZDA

07.03.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 07.03.2002 ob 19:00

[Rev:0]

K vesoljskemu teleskopu Hubble, sta se iz ameriškega raketoplana Columbia (STS-109), danes na vesoljski sprehod odpravila astronavta James Newman in Michael Massimino. Ob 10:00 po srednjeevropskem času sta izstopila iz zračne zapore in začela z delom. Na sprednjem koncu Hubbla sta odprla vratca in iz odseka najprej odstranila kamero FOC (Faint Object  Camera) za opazovanje medlih nebesnih teles.

Na njeno mesto sta s pomočjo raketoplanove mehanične roke nato namestila novo, 75 milijonov dolarjev vredno kamero ACS (Advenced Camera for Surveys), ki je velika približno toliko kot telefonska govorilnica in ima maso 395 kilogramov. Osrednji del te zmogljivejše kamere je senzor CCD s katerim bodo lahko opazovali cilje v širokem spektru svetlobe, od ultravijolične pa vse do infrardeče.

Staro kamero sta pospravila v prazen zabojnik kamere ACS v tovornem odseku Columbie. V notranjost teleskopa sta namestila še nekaj elektronike za nov hladilni sistem NICMOS, ki ga bosta jutri montirala Grunsfeld in Linnehan. Z zunanjost Hubbla sta odstranila tudi termoizolacijske prevleke, ki so jih začasno namestili v preteklih dneh. Četrti vesoljski sprehod med odpravo STS-109, ki je trajal 7 ur in pol, sta Newman in Massimino uspešno zaključila ob 17:30 po našem času.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Newman na delu

tabSD.gif (826 bytes)

.

Vesoljca pri Hubblu

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune