ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

08.03.2002 - Zaključen še zadnji sprehod med odpravo STS-109 (EVA5)
Novice

 


Houston, ZDA

08.03.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 08.03.2002 ob 20:15

[Rev:1]

Ameriška vesoljca John Grunsfeld in Richard Linnehan sta se danes zjutraj, ob 09:46 po srednjeevropskem času, odpravila na svoj tretji, skupno pa peti, to je zadnji vesoljski sprehod, med odpravo raketoplana Columbia (STS-109). Tokrat sta v vesoljski teleskop Hubble skozi sprednja vratca namestila novo hladilno napravo, ki bo omogočila ponovno delovanje infrardeče kamere in spektrometra NICMOS (Near-Infrared Camera and Multi-Object Spectrometer).

Na zunanjost teleskopa sta namestila še hladilnik, ki bo skrbel za odvajanje odvečne toplote. Nov sistem bo NICMOS, ki zaradi odpovedi prejšnjega hladilnega sistema ni deloval vse od januarja 1999, ohladil na približno -203°C. Ko sta vesoljca uspešno povezale še vse kable, sta se vrnila v zračno zaporo raketoplana in ob 17:06 po našem času, zaključila 7 ur in 20 minut trajajoč vesoljski sprehod. Columbia in Hubble sta v orbiti z višino približno 580 km.

Odprava STS-109 je dosegla nov rekord v trajanju vesoljskih sprehodov med enim poletom raketoplana. Vesoljci Grunsfeld, Linnehan, Newman in Massimino so se v preteklih petih dneh po vesolju sprehajali skupno 35 ur in 55 minut. Za popravila vesoljskega teleskopa Hubble je bilo med štirimi servisni odpravami skupno opravljenih za kar 129 ur in 10 minut sprehodov. Columbia bo teleskop nazaj v orbito izpustila jutri, sedemčlanska posadka pa se bo na Zemljo vrnila predvidoma v torek.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Linnehan in Grunsfeld

tabSD.gif (826 bytes)

.

Vesoljec pri Hubblu

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune