ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

25.03.2002 - Kitajska je izstrelila poskusno vesoljsko ladjo Shenzhou-3
Novice

 


Peking, Kitajska

25.03.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 25.03.2002 ob 18:45

[Rev:2]

Na kitajskem vesoljskem izstrelišči Jiuquan so danes popoldan, ob 15:15 po srednjeevropskem času (ob 22:15 zvečer po lokalnem času), izstrelili nosilno raketo dolgi pohod 2F (CZ-2F), ki je v vesolje ponesla tretjo kitajsko poskusno vesoljsko ladjo Shenzhou-3. Plovilo je tudi tokrat v vesolje poletelo brez človeške posadke. Po nekaterih podatkih je nosilna raketa poleg Shenzhou-3, v orbito utirila tudi neznani satelit.

Med tokratno odpravo bodo preizkusili delovanje posodobljenih oziroma prvič uporabljenih sistemov za vzdrževanje življenja in zagotavljanje varnosti vesoljcev med poletom. V ta namen se v plovilu nahaja vesoljec-lutka na katerem so nameščeni različni senzorji. Po poročanju kitajskega časopisa Ljudski dnevnik, je vesoljsko plovilo orbito doseglo 10 minut po izstrelitvi, ki si jo je ogledal tudi kitajski predsednik Zemin.

Prvo vesoljsko ladjo Shenzhou-1 so Kitajci izstrelili 19. novembra 1999, v vesolju pa je ostala 21 ur. Drugi poskusni polet (Shenzhou-2) pa so izvedli 9. januarja 2001. Plovilo je takrat v vesolju ostalo 7 dni. Po ločitvi od pristajalnega odseka, ki se je vrnil na Zemljo, je orbitalni odsek plovila še dobrega pol leta deloval v orbiti, nato pa je 24. avgusta lani zgoral v ozračju. Podoben polet gre pričakovati tudi tokrat. Kitajci bodo plovilo s posadko morda izstrelili že naslednje leto, oziroma najkasneje do leta 2005, kot jim to določa petletni načrt.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Izstrelitev rakete CZ-2F

tabSD.gif (826 bytes)

.
(c) Simon Zajc / vesolje.net

Ilustracija plovila shenzhou

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune